Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst
Slavnostní dort pro Klasáčka
Ke krásnému výročí Klasy pro nás připravila expertka na perníčky paní Andrle z perníkářství „Perníčkův sen“ tento jednoduchý, ale lahodný dort. Perníčky paní Andrle najdete v malém perníkářství v historickém centru Prahy. Jejich originální receptura je přísně tajná, přesto se s námi podělila o některá svá pekařská tajemstvím například v receptu na Perníčky, Linecké, nebo Pracny.
Recept na tento slavnostní dort vás překvapí svou jednoduchostí a také lahodnou chutí. Základem je správné pekařské odhodlání a také kvalitní suroviny. Suroviny, které hrají hlavní roli v těchto receptech, jsou vajíčka, mouka a cukr. A především na jejich kvalitu byste se proto měli zaměřit.
Základem pečení je vždy správná mouka. V našem případě jde o hladkou mouku, která se hodí na přípravu většiny těst – třených, šlehaných, kynutých, ale i lineckých. Označení mouky spočívá v jemnosti mletí a také v tom, z jaké části obilného zrna je mouka namletá. Výborná hladká mouka vzniká z částí blízko slupek, kde je vyšší obsah minerálních látek. My doporučujeme volit mouky, které nesou některé z log kvality, jako je Klasa, Regionální potravina nebo BIO. U takto označených produktů si můžete být vždy jistí výjimečnou kvalitou.
Ingredience
Korpus
- průměr 25 cm, výška 25 cm
- 800 g cukr krystal
- 16 ks vejce
- 800 g hladká mouka
Krém
- 5 ks 250 g mascarpone
- 5 ks 250 g šlehačka 31 %
- 200 g cukr moučka
- 3 ks vanilkový lusk
Postup
- 1. Nejprve si připravíte korpus. V míse smícháte cukr krystal s vejcem a vyšleháte do pěny. Přidáte přesypanou kvalitní hladkou mouku a ručně opatrně zamícháte.
- 2. Nalijete do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm.
- 3. Pečete na 170 °C po dobu přibližně 50 minut.
- 4. Po vychladnutí korpus rozkrojíte na dvě půlky.
- 5. Dále si připravíte krém. V míse šleháte na nejvyšší rychlost mascarpone, šlehačku a moučkový cukr. Po vyšlehání vmícháte vanilkový lusk.
- 6. Krém natřete na dortové korpusy a skládáte je na sebe dle požadované výšky dortu.
- 7. Celý dort pak zvenku můžete ještě potřít krémem nebo jen srovnat stěrkou.
- 8. Ozdobíte perníčky v různých tvarech. Na jejich přilepení je ideální bílková poleva.
Další recepty
Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst