Pracny

Rozdílné názvy, stejná lahůdka! Pracny nebo pracky, někdy nazývané dokonce medvědí tlapky, všechna tato označení odkazují na tvar formiček, v nichž se toto vánoční cukroví připravuje. Nicméně název může také naznačovat, že příprava vyžaduje určitou dávku pečlivosti. Každopádně vzhledem k tomu, že vánoční pečení určitě nabírá v mnoha domácnostech na intenzitě, rádi bychom vám představili snadný recept, který stojí za vyzkoušení. Věříme, že se ve vaší kuchyni může stát dalším rodinným pokladem, předávaným z generace na generaci.

Pracny je možné také posypat vanilkovým cukrem. A právě na to, jak vybrat cukr se u tohoto receptu zaměříme. Při pečení často využíváme cukr – ať už jde o cukr moučku, krystal, nebo krupici. Tyto cukry se označují skupinou, do které se řadí podle bělosti (např. cukr extra bílý, polo bílý apod.). Bílý cukr se získává rafinací. Vyluhováním se čistí přírodní cukr, odstraňují se z něj minerály a další složky způsobující zabarvení cukru. V rámci této technologie se nepoužívají chemické látky. Většina cukru na trhu je produktem z cukrové řepy.

Při pečení vánočního pečiva je možné použít jak cukr bílý, tak i hnědý. Na posypání pak můžeme využívat ochucené cukry, a to skořicový, nebo vanilkový cukr nebo vanilinový cukr. Jaký je mezi nimi rozdíl? Vanilkový cukr obsahuje přísadu pravé vanilky. Cukr vanilinový pak náhražky, a to buď syntetický vanilin, nebo ethylvanilin. Česká ani unijní legislativa neurčuje, jaké množství pravé vanilky či jejích náhražek má být v cukru použito. V českých obchodech se dají koupit i vanilkové lusky, z nichž si vanilkový cukr můžeme připravit i doma. Koupit se dá i vanilkový extrakt, což je lihový roztok s naloženými vanilkovými lusky. 

Ingredience

Pracny

  • 200 g cukr moučka
  • 350 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 100 g mleté vlašské ořechy
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 10 g skořice mletá
  • 10 g hřebíček mletý
  • 200 g máslo s označením
  • 10 g citronová kůra z citronu
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 0

Postup

  • 1. Do mísy dejte cukr, mleté ořechy, kakao, skořici a hřebíček.
  • 2. Promíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky, vejce a citronovou kůru.
  • 3. Vypracujte pěkné těsto. Zabalte do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  • 4. Druhý den z těsta uždibujte malé dílky. Každý dílek palcem zatlačte do formičky, dolů a směrem k okrajům. Těsto by mělo mít všude stejnou výšku, i na dně formičky.
  • 5. Naplněné formičky vložte na plech do předehřáté trouby.
  • 6. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C. Velké formičky – pracny jsou hotové asi za 7 až 10 minut, malé formičky dříve.