Co všechno musí být na etiketě

Co všechno musí být na etiketě

12. 02. 2018

Jak vybrat to správné kuřecí maso? Mnohdy může jít o nadlidský úkol. Ale právě proto existují vodítka, která nás spolehlivě navedou ke kvalitnímu masu. Co vše vyčteme z etikety a co na ní nesmí chybět?

U každého kuřecího masa je povinné označení původu. Na etiketě nebo obalu výrobku nesmí chybět název výrobku, výrobce a jeho adresa. Nedílnou součástí je údaj o třídě jakosti a také stav, ve kterém je kuřecí maso uváděno na trh. To znamená, zda se jedná o drůbež čerstvou nebo o její zmraženou variantu. V případě čerstvého kuřecího masa se z etikety dozvíte datum použitelnosti a u zmrazeného datum minimální trvanlivosti a také datum jeho zmrazení. K tomu nezbytně patří i informace o podmínkách uchování masa. Pro mnoho zákazníků je důležitým bodem na etiketě informace o zemi původu, ze které kuřecí maso pochází. Povinností je označit členský stát EU nebo třetí zemi, kde byla drůbež chována a poražena. Spotřebitelé se tak mohou při výběru kuřecího masa rozhodovat i na základě této důležité informace.

Etikety, případně obaly kuřecího masa jsou opatřeny oválnou identifikační známkou, označující zdravotní nezávadnost baleného kuřecího masa. Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce. Mezi údaje, které můžete na etiketě dále nalézt, ale nejsou podle předpisů EU povinné, patří způsob chovu kuřat. V tomto případě je na uvážení výrobce, zda to uvede. Dalším nepovinným údajem je způsob krmení (krmeno kukuřicí apod.). Výrobky, které splňují přísná kritéria, mohou používat značky kvality – nejznámější je Klasa. Ty garantují kvalitu kupovaného výrobku a pomáhají v lepší orientaci na trhu.

Chcete se dozvět více? Podívejte se na naše video o kuřecím mase.