Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst
Co všechno musí být na etiketě
12. 02. 2018
Jak vybrat to správné kuřecí maso? Mnohdy může jít o nadlidský úkol. Ale právě proto existují vodítka, která nás spolehlivě navedou ke kvalitnímu masu. Co vše vyčteme z etikety a co na ní nesmí chybět?
U každého kuřecího masa je povinné označení původu. Na etiketě nebo obalu výrobku nesmí chybět název výrobku, výrobce a jeho adresa. Nedílnou součástí je údaj o třídě jakosti a také stav, ve kterém je kuřecí maso uváděno na trh. To znamená, zda se jedná o drůbež čerstvou nebo o její zmraženou variantu. V případě čerstvého kuřecího masa se z etikety dozvíte datum použitelnosti a u zmrazeného datum minimální trvanlivosti a také datum jeho zmrazení. K tomu nezbytně patří i informace o podmínkách uchování masa. Pro mnoho zákazníků je důležitým bodem na etiketě informace o zemi původu, ze které kuřecí maso pochází. Povinností je označit členský stát EU nebo třetí zemi, kde byla drůbež chována a poražena. Spotřebitelé se tak mohou při výběru kuřecího masa rozhodovat i na základě této důležité informace.
Etikety, případně obaly kuřecího masa jsou opatřeny oválnou identifikační známkou, označující zdravotní nezávadnost baleného kuřecího masa. Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce. Mezi údaje, které můžete na etiketě dále nalézt, ale nejsou podle předpisů EU povinné, patří způsob chovu kuřat. V tomto případě je na uvážení výrobce, zda to uvede. Dalším nepovinným údajem je způsob krmení (krmeno kukuřicí apod.). Výrobky, které splňují přísná kritéria, mohou používat značky kvality – nejznámější je Klasa. Ty garantují kvalitu kupovaného výrobku a pomáhají v lepší orientaci na trhu.
Chcete se dozvět více? Podívejte se na naše video o kuřecím mase.
Další články
Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst