Co ještě můžete najít v kečupu?

Co ještě můžete najít v kečupu?

03. 02. 2017

Jestliže by byl kečup čistě jenom z rajčat, nejspíše by málokomu chutnal. Přece jenom máme chuťové pohárky trošku zmlsané. Proto je potřeba kečup nějakým způsobem dochutit a případně i zahustit. Mějte na paměti, že si veškeré složení můžete přečíst na eti

Cukry, sladidla a soli

Část cukrů, které jsou uváděny na etiketách, pochází přirozeně z rajčat. Výrobci však kečupy dále přislazují cukrem nebo glukózo-fruktózovým sirupem, aby chuťově vyhovovaly spotřebitelským preferencím. Je také možné sehnat kečupy doslazované sladidly. Nejběžnějším sladidlem přírodního původu je stévie. Co se týká soli, předpisy povolují použít k výrobě kečupu maximálně 3,5 %. V přepočtu se jedná o 3,5 g na 100 g výrobku. Běžně však kečup obsahuje okolo 2 % soli. „Chcete-li dopřát dětem kečup lepší kvality, dbejte na jeho složení a obecná výživová doporučení. Volte proto variantu s nižším obsahem soli, octu a koření,“ radí Ing. Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje společnosti Hamé.

Zahušťovadla

Výrobci mohou zahušťovat kečupy modifikovanými i nemodifikovanými škroby, které ovlivňují především jejich konzistenci. Využívají se škroby různého původu (např. pšeničné, kukuřičně nebo bramborové). Může se proto stát, že kečup obsahuje lepek, a proto není vhodný pro celiaky. „Je-li výrobek označen bezlepkovým logem, které bývá doplněno slovním spojením „bez lepku“, pak máte jistotu, že splňuje požadavky na bezlepkové potraviny. Bez jakéhokoli zahušťování, tudíž i bez lepku, by se měly obejít nejkvalitnější kečupy, které mají vysoký obsah rajčat,“ dodává odborník.

Chcete se dozvědět více o kečupu? Podívejte se na naše edukativní video o kečupu. A přečtěte si o nich i v dalších článcích na akademiekvality.cz. Kvalitou kečupu i dalších potravin si můžete být jisti, když na produktech najdete loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).