Originální chlebíčky pro zahradní slavnost I.

Chlebíčky jsou téměř naše národní bohatsví, bez kterých se neobejde žádná oslava. Víte, jak se tahle pochoutka objevila v naší kuchyni? Říká se, že chlebíček byl vymyšlen přímo na míru v prvorepublikovém lahůdkářsví pro malíře Jana Skramlíka, kterému při práci chybělo něco malého k zakousnutí. Porce byla připravena přesně pro tzv. „dvě až tři kousnutí“. Základem této dokonalé porce byly již od počátku vždy kvalitní suroviny. Jenom ty dokážou ve správné kombinaci zajistit explozi chutí. My jsme si pro vás připravili několik způsobů, jak připravit čerstvé a chutné chlebíčky, ve kterých najdete tradiční kvalitní české suroviny v osvěžujících kombinacích. 

V prvním díle se podíváme na: 

  1. Marinovaná červená řepa se smetanovým sýrem, karamelizovanými ořechy a rukolou
  2. Pomazánka z pečeného květáku s libečkem, ředkvičkou a salátovou okurkou


Těšíte se na další recepty? Podívejte se na další sérii receptů



Ingredience

Chlebíček s řepou

  • 200 g uvařené červené řepy
  • 50 g ořechů
  • 50 g másla
  • 100 g smetanového sýra
  • 50 g krystalového cukru
  • 2 bagety
  • olej, sůl, pepř, rukola, jablečný ocet

Chlebíček s květákem

  • 300 g květáku
  • 4 ředkvičky
  • 1 salátová okurka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 bagety
  • sůl, pepř, libeček, olej
Obtížnost:
Čas přípravy: 180 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Marinovaná červená řepa se smetanovým sýrem, karamelizovanými ořechy a rukolou: 1. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, promícháme a necháme cukr zkaramelizovat.
  • 2. Poté přidáme nasekané ořechy, promícháme, přendáme ořechy z pánve a necháme vychladnout. Červenou řepu ochutíme solí, pepřem, vinným octem a nakrájíme na tenké plátky.
  • 3. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C cca 8 min. do zlatova.
  • 4. Na vychladlé bagety poklademe nakrájenou marinovou řepu, smetanový sýr, nasekané karamelizované ořechy a rukolu.
  • 5. Pomazánka z pečeného květáku: Omytý, očištěný květák rozebereme na růžičky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a upečeme v troubě na 200 °C na cca 15 min. do zlatova.
  • 6. Vychladlý květák rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekaný libeček, utřený česnek, dochutíme solí a pepřem.
  • 7. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C na cca 8 min. do zlatova.
  • 8. Bagetu potřeme pomazánkou a dáme na ni nakrájenou ředkvičku a okurku.