Králík na česneku, smetanový špenát, restované bramborové šišky

Chystáte rodinnou večeři nebo hostinu pro přátele? Sáhněte po kvalitních surovinách a připravte si s námi lahodný a výživný pokrm, se kterým zazáříte. Tento recept kombinuje klasické ingredience a přináší moderní pohled na tradiční českou kuchyni. Králík na česneku se smetanovým špenátem a restovanými bramborovými šiškami kombinuje výraznější, ale jemnou a plnou chuť králíka podtrženou pečeným česnekem se sametovou chutí špenátu. Alternativou ke klasickému knedlíku jsou pak lahodné křupavé restované šišky. Nezapomínejte, že nejvíce si pochutnáte, pokud zvolíte kvalitní suroviny. Doporučujeme je vybírat od osvědčených farmářů, nebo dle značek kvalit na obalech, jako je například logo Klasa. 

Věděli jste, že králík se v Evropě stal populárním až v 19. století a byl oblíbeným pokrmem na panstvích jako součást hostin?

Ingredience

Maso

  • 1 ks celého králíka nebo 4 ks králičích stehen
  • 1 palice česneku
  • 200 g slaniny
  • 200 g cibule
  • 100 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • divoké koření, sůl, pepř

Smetanový špenát

  • 600 g listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 20 ml oleje
  • 50 ml smetany
  • 20 g žluté cibule
  • sůl, pepř

Bramborové šišky

  • 800 g brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 2 ks vajec
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 120 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Králíka nebo králičí stehna očistíme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče.
  • 2. Přidáme divoké koření, česnek, máslo, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě pod poklicí na 180 °C cca 70 minut. Poté odklopíme poklici a dopečeme králíka do zlatova.
  • 3. Na drobno nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme listový špenát, orestujeme, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a vaříme za stálého míchání na mírném plameni cca 5 minut.
  • 4. Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout.
  • 5. Brambory oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a důkladně uhněteme v pevné těsto. Podle hustoty můžeme přidávat více mouky nebo krupice.
  • 6. Z těsta vytvarujeme mini šišky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. To, že jsou šišky uvařené, poznáme podle toho, že vyplavou na povrch.
  • 7. Hotové šišky omastíme máslem nebo olejem, necháme je chvilku vychladnout a opečeme na pánvi dozlatova.
Pokud vám zbydou bramborové šišky, je možné je připravit také jako sladký dezert. Stačí je posypat cukrem a skořicí nebo je podávat s ovocem a šlehačkou.