Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst
Staročeská svíčková dědy Milana
Děda Milan pro vás připravil poctivou staročeskou svíčkovou. Tento klasický recept, který vychází z osvědčených postupů jeho babičky, je ideální pro slavnostní obědy a rodinná setkání, kde okouzlí svou bohatou chutí a vůní. Pro dokonalý výsledek doporučujeme používat suroviny s označením kvality, jako jsou Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Recept na houskové knedlíky najdete zde.
Ingredience
Svíčková
- 1 kg falešné svíčkové
- 1/2 celeru
- 2 petržele
- 2 mrkve
- 150 g anglické slaniny
- 1 střední cibule
- 4 zakysané smetany 15% nebo 3 ks 20%
- 3 pol. lžíce hladké mouky
- 8 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 3–4 bobkové listy
- 1/2 kávové lžičky tymiánu
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. Nejprve si připravíme lák. Nakrájíme celer, petržel, mrkev a cibuli na čtvrtky. Vložíme zeleninu do hrnce s vodou.
- 2. Přidáme 3–4 bobkové listy a 8 kuliček nového koření a pepře.
- 3. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
- 4. Necháme lák vychladnout.
- 5. Připravíme si maso. Slaninu nakrájíme na klínky, které budou vhodné k vložení do masa.
- 6. Ostrým nožem vytvoříme otvory ve falešné svíčkové, do kterých vsuneme plátky slaniny (prošpikujeme maso).
- 7. Maso prošpikujeme slaninou ze všech stran.
- 8. Prošpikované maso vložíme do nádoby a zalijeme připraveným lákem tak, aby bylo celé ponořené.
- 9. Nádobu dáme do lednice a necháme maso odležet minimálně 48 hodin.
- 10. Po 48 hodinách vyjmeme maso z lednice a přemístíme ho na pekáček. Maso vložíme do pekáčku bez zeleniny a bez koření.
- 11. Lák přecedíme, aby nám zůstal čistý, bez zeleniny. Tímto lákem zalijeme maso v pekáčku do výšky cca 2 cm.
- 12. Maso vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme pod pokličkou.
- 13. Pečeme maso do měkka, což trvá minimálně tři hodiny. Po dvou a půl hodinách maso zkontrolujeme a podle potřeby necháme ještě dojít.
- 14. Zeleninu z láku očistíme od koření (koření vyjmeme) a zeleninu přepasírujeme do hrnce, ve kterém budeme připravovat omáčku.
- 15. Zeleninu z láku pasírujeme přes cedník po malých kouscích, abychom dosáhli co nejjemnější konzistence.
- 16. Jakmile je maso upečené, vyjmeme ho z pekáčku a necháme odpočívat na větším talíři.
- 17. Výpek z masa nalijeme do hrnce k propasírované zelenině a přivedeme k varu.
- 18. V jiné nádobě si připravíme zakysanou smetanu, zalijeme ji mlékem a promícháme pomocí metličky.
- 19. Poté přidáme dvě lžíce hladké mouky a opět metličkou důkladně promícháme.
- 20. Tuto směs přilijeme do hrnce se zeleninou a výpekem, za stálého míchání metličkou, abychom zabránili tvorbě hrudek.
- 21. Necháme provařit, dokud nevznikne hladká a krémová omáčka. Dávejte pozor, aby se omáčka nepřipálila.
- 22. Pokud je příliš hustá, přidáme trochu vody; pokud je naopak řídká, připravíme ještě trochu směsi ze smetany, mléka a mouky a přidáme ji do omáčky.
- 23. Omáčku podle chuti dosolíme.
- 24. Jakmile je omáčka hotová, nakrájíme maso na plátky a vložíme ho zpět do omáčky tak, aby bylo celé ponořené.
- 25. Hrnec s omáčkou a masem vložíme zpět do trouby předehřáté na 170 °C na mřížku s horkovzduchem.
- 26. Sledujeme, dokud se na okraji hrnce nezačnou tvořit bubliny.
- 27. Poté teplotu stáhneme na 150 °C a necháme maso s omáčkou zhruba půl hodiny péct, dokud se na povrchu omáčky nevytvoří zlatavá krusta.
- 28. Jakmile krustu máme, hrnec vyjmeme a metličkou krustu promícháme a rozpustíme v omáčce.
- 29. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Další recepty
Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst