Jablková bábovka

Kynutá, třená, piškotová, kakaová, mramorová, hrníčková, šlehačková, tvarohová, pudinková, olejová, maminčina, babiččina, domácí... Osvědčených receptů na bábovku, která představuje jeden z našich nejoblíbenějších doma připravovaných dezertů, existuje celá řada. Předáváme si je z generace na generaci, sbíráme je po návštěvách a myslíme si, že „ta naše“ je stejně ta nej. My jsme upekli bábovku z jablek a tvarohu, protože tahle kombinace je dle nás na podzim jako dělaná, zvlášť když je servírovaná se zakysanou smetanou a teplým kakaem.   

TIP! Vyzkoušejte plnotučný Hlavnický tvaroh z farmy ze Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Je vítězem soutěže Regionální potravina 2019 v Moravskoslezském kraji a chutná skvěle.

Ingredience

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 250 g cukr krupice
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 4 velká kyselejší jablka
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce tuzemáku
  • sůl
  • zakysaná smetana k podávání
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 10

Postup

  • 1. Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte ji.
  • 2. Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva.
  • 3. Dále přidejte tuzemák, mléko a tvaroh.
  • 4. Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně s jablky ke směsi.
  • 5. Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečte cca 45 minut na 170 °C.
  • 6. Podávejte se zakysanou smetanou.