Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které…
přečíst
Jablečný beránek (hrnkový)
Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Tento hrnkový vám navíc půjde pěkně od ruky. Čerstvá jablka beránka krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma. Na přípravu vybírejte jablka, která voní a nejsou potlučená. Pokud chcete mít jistotu, která jablka jsou v daném období nejlepší, přečtěte si náš článek. Nezbývá než oprášit formu a pustit se do pečení.
Ingredience
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 4 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 nastrouhaná jablka
- 2 lžičky skořice
- půl hrnku plátkových mandlí
- tuk na vymazání formy + hrubá mouka
Na ozdobení
- 1 bílek
- 15–20 dkg moučkového cukru
- 1 kávová lžička citronové šťávy
- 2 hřebíčky
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
90 min.
Porcí:
8
Postup
- 1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a s cukrem.
- 2. Přidejte máslo, strouhané jablko, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce.
- 3. Vypracujte hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopte druhou částí formy.
- 4. Na 180 stupňů pečte 45–60 min. Jestli je beránek hotový, můžete vyzkoušet vpíchnutím špejle.
- 5. Po upečení nechte formu odstát v chladu. Vyklopte beránka, na krk mu uvažte mašli a ozdobte ho.
Štítky
beránek
velikonoce
jablka
Další recepty
Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které…
přečíst