Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů. Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme. Dnes už ale dávno neplatí za rozbředlý pokrm bez chuti a bez zápachu. Objevuje se na stolech bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, určitě si vybojuje místo i na vaší slavnostní štědrovečerní tabuli.

TIP! Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.

Ingredience

Ingredience na kaši

  • 500 g zeleného hrachu
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Ingredience na trhané vepřové

  • 0,5 kg vepřové krkovice bez kosti
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 5 stroužků česneku
  • 280 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce medu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • slunečnicový olej
Obtížnost:
Čas přípravy: 180 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
  • 2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
  • 3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
  • 4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
  • 5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
  • 6. Kaši zjemněte lžící másla.
  • 7. Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
  • 8. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
  • 9. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
  • 10. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
  • 11. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
  • 12. Podávejte s hrachovou kaší.