Domácí sekaná

Ať už vám nejvíce chutná s bramborovou kaší, nebo máte rádi sekanou s pečivem, vždy se hodí mít po ruce prověřený recept. Kromě masa věnujte pozornost i výběru ostatních surovin, které jsou při vaření stejně tak důležité. Věděli jste například, že pokud zní název kečupu jinak, než „kečup“, pravděpodobně nesplňuje kvalitativní požadavky, které kečup splňovat musí?

Ingredience

  • 850 g mletého masa (2/3 hovězího, 1/3 vepřového)
  • 2 a ½ cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce + jedno na potírání
  • 3 hrsti strouhanky
  • Velká špetka soli
  • Čerstvě mletý pepř
  • Hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • Majoránka
  • 100 g slaniny
  • 2 dcl piva
  • 2 lžičky kečupu
  • 2 lžičky hořčice
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 5

Postup

  • 1. 2 cibule, 2/3 slaniny, česnek a petrželku nasekejte nadrobno, nebo rozmixujte v mixeru.
  • 2. Do mísy vložte maso, přidejte nasekanou směs, lžičku majoránky, vejce, strouhanku, kečup a hořčici.
  • 3. Maso a ostatní ingredience dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  • 4. Rukama vytvarujte sekanou a několikrát s ní uhoďte o prkénko, aby se dobře zpevnila.
  • 5. Zbylou cibuli nakrájejte na kolečka a zbylou slaninu na větší kousky.
  • 6. Cibuli a slaninu vložte na dno pekáče a zalijte pivem. Do pekáče vložte sekanou a potřete ji rozšlehaným vejcem.
  • 7. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 1 hodinu a během pečení občas potírejte vejcem.