Září ve znamení biopotravin a ekologického zemědělství

Září ve znamení biopotravin a ekologického zemědělství

31. 08. 2021

Někdo potravinami v kvalitě bio přímo žije, jiní si k nim stále ještě hledají cestu. Pojďme si říct, co přesně od produktů ekologického zemědělství můžeme čekat. Měsíc září totiž vyhlásilo Ministerstvo zemědělství již posedmnácté měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Letošním mottem je BIO DÁVÁ SMYSL – nám i přírodě. Navíc všechny možné bio výrobky budete moci ochutnat na akcích po České republice.

Jsou biopotraviny výživnější, chutnější, více v souladu s přírodou? Odpověď můžete najít v následujících řádcích. Podmínkou pro to, aby se u potravin mohla uvádět kvalita BIO, je jejich zrod v ekologickém zemědělství, které má překvapivě více než stoletou tradici.

Co je tedy podstatou ekologického zemědělství? Snaha pěstovat a vyrábět ve větším množství kvalitní potraviny, ale brát přitom ohledy na naši krajinu. Biofarmáři proto nepoužívají žádná průmyslová hnojiva ani agrochemie, ale pouze povolené prostředky na přírodní bázi. Samozřejmostí je také poskytnutí nadstandardních podmínek zvířatům. To znamená dát jim dost prostoru, nestimulovat jejich růst hormony, poskytnout jim volná prostranství a kvalitní krmivo. V případě nutnosti užití antibiotik je následně dodržena dvojnásobná ochranná lhůta. Všechny principy, které zde byly zmíněny, se projevují na kvalitě a chuti biopotravin. Mnohem více se dozvíte na webu mesicbiopotravin.cz.  

Poznej svého farmáře

Je sice dobré teoreticky vědět, co jsou biopotraviny zač, ale není nad to, když se do nich můžete zakousnout. Pak nejspíše zjistíte, proč na ně někteří nedají dopustit. A právě z tohoto důvodu vznikl projekt „Poznej svého farmáře“. Provede vás několika českými ekofarmami, jako je BIO zahrada Černíkovice (Královéhradecký kraj), biofarma Košík (Středočeský kraj) nebo Zahradnictví Biozelenina Velehrad (Zlínský kraj). Tam můžete ochutnat biopotraviny přímo ze dvora, nahlédnout pod pokličku výroby, podle libosti se seznámit s principy ekologické produkce a také si užít bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Více informací k akcím na webu poznejsvehofarmare.cz. Mimo tento projekt můžete během celého září, měsíce biopotravin a ekologického zemědělství, navštívit řadu regionálních akcí, jako jsou biodožínky, biojarmarky apod. 

 

Bio chutná hned dvakrát

Myšlenka ekologického zemědělství, které nám přináší produkty v kvalitě bio, je postavena především na ohleduplnosti. A to nejen k rostlinám a živočichům, ale také k půdě, přírodním zdrojům a celkově k naší planetě Zemi. Proto až si koupíte něco dobrého v biokvalitě, bude vám chutnat dvakrát tolik. Kromě opravdové chuti vás totiž bude hřát pocit, že svou volbou výrobků pomáháte chránit přírodu.

Pojďme si to ještě jednou shrnout. Proč zvolit Bio, tedy produkty ekologického zemědělství? Co všechno tím podpoříme?

  • dobré životní podmínky pro zvířata 
  • udržitelnou zemědělskou výrobu pro vaše děti, pro další generace 
  • zlepšení kvality vody 
  • přirozenou rozmanitost krajiny 
  • a naopak nepodpoříme používání průmyslových hnojiv! 

Pokud si budete chtít ověřit, zda jsou některé výrobky opravdu v biokvalitě, navštivte web eagri.cz/rep

Více informací o ekologickém zemědělství a biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz