Vodu v kuřeti nekupujte!

Vodu v kuřeti nekupujte!

02. 01. 2018

Zajímá vás složení potravin a při nákupu neleníte a přečtete si pečlivě i etiketu? Pokud ano, vybírejte kuřecí maso i podle způsobu chlazení. To má totiž velký vliv na jeho kvalitu. Věděli jste, že v ČR je způsob chlazení daný zhruba od poloviny devadesátých let? U některých z našich sousedů však takovou samozřejmost nehledejte.

V obchodech se můžete setkat s kuřecími výrobky, které jsou zchlazeny několika způsoby. Odborník ze Sdružení drůbežářských podniků MVDr. František Mates však doporučuje vybírat pouze takové produkty, které prošly chlazením vzduchem nebo chlazením vzduchem s mírným mlžením. „V řadě členských států Evropské unie a třetích zemích je ale používáno chlazení vodou. Při tomto způsobu může snadno docházet k mikrobiální kontaminaci při hromadném chlazení ve vodní lázni a také k navázání volné vody do masa,“ popisuje situaci odborník pro web akademiekvality.cz.

Co pro spotřebitele znamená mikrobiální kontaminace? 

Při vodní koupeli může velmi jednoduše dojít k přenosu např. salmonely z jednoho kusu drůbeže na druhý. V tomto směru představuje chlazení vzduchem nižší riziko kontaminace.

I přesto, že EU dovoluje různé způsoby chlazení kuřecího masa, pokud sáhnete po českém výrobku, máte záruku, že s masem nekupujete i vodu. V České republice se totiž bez výjimek používá chlazení vzduchem, případně chlazení vzduchem s mírným mlžením. Výsledné produkty „kuře a kuřecí díly“ mají tak vysoké kvalitativní parametry. Zde platí jednoduché pravidlo. Kvalitní a zdravé kuře by mělo čerstvě působit už na první pohled. Plná kvalita se pak ukáže záhy při přípravě a konzumaci.

Jak vypadá chlazení vzduchem?

Představte si pás, který projíždí chladicím tunelem. Každé kuře po něm jede zvlášť a díky proudění studeného vzduchu je rovnoměrně vychlazeno ve všech částech na požadovanou teplotu max. 4 °C. Tento způsob chlazení je finančně náročnější než hromadná vodní koupel, ale zato zaručí vyšší kvalitu masa. Při chlazení vzduchem, případně v kombinaci s mírným mlžením, nedochází k absorpci vody do masa kuřat a není ani nadměrně vysušen jejich povrch.

Chlazené versus mražené

Obecně platí, že lepší je chlazené. Hlavně kvůli senzorickým vlastnostem. Co se týká trvanlivosti, tam pak vítězí zase kuře mražené. Uvádí se, že chlazená drůbež v současné době představuje zhruba osmdesát procent veškeré prodávané drůbeže, oproti tomu jen dvacet procent drůbeže je mražené.

Více o kuřecím mase se dozvíte na našem webu v průběhu ledna a února. Pokud rádi vaříte, zkuste některý z našich inspirativních receptů.