S kuřecím masem nemusíte zacházet v rukavičkách - stačí dodržet pár základních pravidel

S kuřecím masem nemusíte zacházet v rukavičkách - stačí dodržet pár základních pravidel

05. 02. 2018

Správným zchlazením kuřecího masa jeho cesta ke koncovému spotřebiteli nekončí. Vysoký standard hygieny se musí dodržovat i během přepravy a skladování v obchodě či doma. Víte, na jakém místě v ledničce bude vašemu kuřeti nejlépe nebo kolik dní máte na zpracování chlazeného masa?

Podle statistik patří Češi mezi největší konzumenty kuřat. Co ale bohužel tak často neřešíme, je kvalita a původ konzumovaného kuřecího masa. Přitom právě podmínky chovu a správné zpracování jsou pro chuť a kvalitu klíčové.

Cesta kuřete

Při chlazení vzduchem nebo chlazení vzduchem s jemným mlžením musí být u kuřecího masa dosaženo teploty nepřekračující +4 °C a u drobů ještě o jeden stupeň méně, tedy do +3 °C. V případě baleného masa musí být v průběhu celé distribuce zajištěna maximální skladovací teplota deklarovaná na etiketě či obalu výrobku.

Po zakoupení chlazeného masa jej ihned po návratu domů dejte do ledničky. Teplota v ní by měla být shodná s tou, kterou doporučuje výrobce. Na přepravu z obchodu do ledničky použijte ideálně chladicí tašku. Kuřecí maso je nutné spotřebovat nejdéle do doby použitelnosti vyznačené na obalu.

Kupujeme raději dělené kuřecí maso

Současný trend ukazuje, že spotřebitelé upřednostňují chlazené, zejména dělené kuřecí maso před masem v celku. Stále větší uplatnění nachází balení čerstvého masa do speciální směsi potravinářských plynů tzv. ochranné atmosféry, zaručující zachování přirozené barvy a kvality masa po delší dobu skladování.

Hygiena na prvním místě

„Při jakékoli přípravě pokrmů nebo při manipulaci se syrovými potravinami je nutné dodržovat základní hygienické požadavky – důsledně oddělit kuchyňské náčiní používané na syrové potraviny živočišného původu od náčiní používaného na potraviny tepelně opracované či otírat pracovní plochu teplou vodou. Je nutné dodržovat i zásady osobní hygieny, zejména mýt si pravidelně ruce mýdlem,“ vyjmenovává MVDr. František Mates ze Sdružení drůbežářských podniků. Při zpracování potravin živočišného původu mějte na paměti i důkladné tepelné opracování (vaření, pečení apod.) Ideální teplota úpravy je nejméně 70 °C po dobu alespoň 20 minut. Při této teplotě a době dochází ke zničení nežádoucích mikroorganismů. Vždy si pečlivě přečtěte pokyny pro spotřebitele, které naleznete na etiketě kuřecích výrobků.

Více informací o kvalitních potravinách a jak je vybrat najdete na webu akademiekvality.cz, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i různorodými recepty.