Kde se zrodily potraviny, které milujete? Jejich původ je zásadní

Kde se zrodily potraviny, které milujete? Jejich původ je zásadní

08. 04. 2021

Sledujete na etiketách potravin, odkud pocházejí? Gratulujeme. Znát místo původu je totiž důležité hned z několika důvodů. Co všechno svou volbou vůbec můžeme ovlivnit? Proč se vyplatí znát původ výrobku? A kde se u nás nejvíce daří pěstovat to nejlepší ovoce a zelenina?

Možná si vzpomenete na hodiny zeměpisu, kde jste se učili, který kraj je bohatý na určité, konkrétní potraviny. Jak je to tedy s pěstováním ovoce a zeleniny nebo chovem skotu v našich regionech? Obecně ovoci u nás prospívá klima a půda jižních Čech, zelenině Polabí, obilí Haná, chovu skotu spíše podhorské, horské oblasti. Chmelnicemi se zase pyšní Žatecko a Roudnicko-Ústecko a vinicemi oplývá jižní Morava a Mělnicko.

Co se stane, pokud si v obchodě vybereme lokální potraviny?

Kromě toho, že si na nich pochutnáme, protože jsou kvalitní, podpoříme nákupem od místních zemědělců také zaměstnanost v našem kraji. Navíc krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí. A také příznivější cenu, protože se neplatí za drahý ochranný obal nezbytný při dlouhém transportu.

Zajímat se o původ se zkrátka vyplatí ve všech ohledech. Potvrzují to také výsledky průzkumu STEM/MARK z roku 2020. Podle něj si stále více Čechů, konkrétně 70 %, myslí, že jsou potraviny českého původu většinou kvalitnější než ty zahraniční. Spokojených s jejich kvalitou je dokonce 88 % respondentů.