Jogurt – jeden denně dokáže zázraky

Jogurt – jeden denně dokáže zázraky

13. 05. 2020

Plnohodnotné bílkoviny s esenciálními aminokyselinami, vápník, fosfor, vitaminy, především řady B, významné stopové prvky, prospěšné živé kultury… Tohle všechno obsahuje prostý jogurt. Prastará potravina, která se konzumuje už tisíce let. Navíc ho díky sníženému množství laktózy často mohou jíst také jedinci s laktózovou intolerancí. Abyste se cítili dobře, stačí si dát jeden denně. Jen je třeba si umět vybrat. V obchodě vám výběr usnadní značky kvality – např. Klasa nebo Regionální potravina.

Přestože jsou jogurty a zakysané mléčné výrobky prokazatelně prospěšné, bohužel neunikly zkreslujícím mýtům. Nicméně v posledních letech se u nás jejich konzumace zase zvýšila. V roce 2019 byla průměrná spotřeba jogurtů 10,2 kg na osobu a k tomu ještě 5 kg na osobu ostatních zakysaných výrobků.

Každý jogurt je „živý“

Dnešní výroba jogurtu je v zásadě podobná té před stovkami let. Principem zůstává fermentace neboli zakysání mléka ušlechtilými mikroorganismy, tzv. jogurtovou kulturou obsahující vždy dva ušlechtilé mikroorganismy, Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Nejprve se musí mléko tepelně ošetřit, pasterovat. Jedině tak bude pro člověka zcela bezpečné.

„Aby mohl být jogurt nazýván jogurtem, musí podle legislativy obsahovat na konci data trvanlivosti 10 milionů zárodků živé jogurtové mikroflóry v 1 gramu výrobku,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského, pro web Akademie kvality. „Důležitý je i tzv. symbiotický poměr laktobacilů a streptokoků, od něhož se odvíjí chuť výrobku. Převažují-li lehce laktobacily, je chuť kyselejší, a naopak.“

Při výrobě jogurtů se používají dva technologické postupy. Fermentace jogurtu probíhá buď přímo ve spotřebitelském obalu (sklenička, kelímek) a výrobky jsou hustší, nebo v procesním tanku, což je rozšířenější postup, ale výrobky mají řidší konzistenci.

Co najdete v jogurtu?

Bílý jogurt obsahuje maximálně 91,8 % vody a nejméně 8,2 % sušiny, ale obvykle se pohybuje mezi 12–13 %. Obsah sušiny lze zvýšit pouze přidáním mléčné bílkoviny, sušeného nebo zahuštěného mléka, nebo odebráním syrovátky. Jogurt může také obsahovat tzv. probiotické bakterie, které přechodně osídlují střevo a pozitivně působí na lidský organismus. Takovýmto výrobkům pak říkáme funkční potraviny.

„Ovocné či jinak ochucené jogurty mohou mít v dochucující složce přidané sacharidy, sladidla a stabilizátory, které upravují chuť a konzistenci. Všechny tyto látky jsou součástí ochucující ovocné složky, pro kterou byly povoleny,“ dodává odborník.