Jaké jsou benefity mouky pro náš organismus

Jaké jsou benefity mouky pro náš organismus

01. 11. 2017

Když se řekne mouka, nejspíše se vám vybaví bílý prášek nebo krupička – surovina pro křehké a nadýchané moučníky. V čem je ale pro nás přínosná? Jakou roli hrají produkty z mouky v naší výživě?

Obiloviny neboli cereálie jsou nejrozšířenější a nejdostupnější potravinou na světě. V Evropě, Americe, Austrálii a západu Asie je hlavní obilovinou pšenice. Ve východní a jižní Asii a v některých zemích Afriky dominuje rýže, v Austrálii, v Jižní a Střední Americe a zbytku Afriky zase kukuřice. 

„U nás se také setkáváme s žitem a dále také s ovsem (na výrobu vloček) a ječmenem, který je hlavní surovinou pro pivovarský průmysl,“ informuje pro web akademiekvality.cz Pavel Filip, odborník ze Svazu průmyslových mlýnů ČR.

Význam mouky ve výživě

Přestože někteří lidé nemohou z důvodu alergie na lepek (obsažený v některých obilných výrobcích) takové potraviny konzumovat, je třeba si uvědomit, že tato komodita slouží jako zdroj snadno dostupné energie. Využíváme ji ve formě škrobu, který je velmi snadno a rychle stravitelný. Navíc je velká část obilovin pěstována pro krmné účely. Bez nich bychom tedy neměli produkty živočišné výroby, jako jsou maso, mléko či vejce.

Zajímají Vás kvalitní potraviny? Chcete se dozvědět více o tom, jak je vybrat? Sledujte náš web Akademie kvality. V průběhu listopadu a prosince se dozvíte o mouce mnoho zajímavých informací.