Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst
Jak jablka nejlépe skladovat?
25. 09. 2017
Díky rozmanitosti odrůd jablek máme možnost je konzumovat po celý rok. Každá z nich totiž dozrává v trochu jinou dobu. Aby si ovšem jablka uchovala své kvality, musíme je správně uskladnit.
„Jablka zůstanou nejdéle zachovaná v plné kvalitě při teplotách mezi 1 až 2 °C vysoké relativní vlhkosti vzduchu. Pokud je sami vypěstujete nebo nakoupíte, zůstává ideálním místem pro uskladnění dobře větraný sklep, který je chráněný proti promrznutí. Vlhkost vzduchu můžeme zvýšit nádobami s vodou. Jablka klademe do bedýnek stopkou dolů,“ radí Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie.
Každý měsíc je třeba provést prohlídku skladovaných plodů, aby se předešlo případnému rozšíření chorob. Jablka umísťujeme zásadně odděleně od zeleniny a brambor, aby nenačichla a neztratila svou vůni. Správné podmínky skladování působí i proti ztrátě vitaminů a nutričních látek.
Pokud nemáte sklep, můžete jablka krátkodobě uložit do lednice, jenom pozor na nízkou vlhkost, která může způsobit jejich vysušování a scvrkávání.
„Skladovat jablka můžeme i na balkóně, ale je dobré je mít třeba v polystyrénové krabici, která je izolačně ochrání před případným mrazem nebo naopak teplým slunečním zářením. Nejlepší ovšem je koupit si jablka čerstvá a skladovat je jen krátkodobě,” doplňuje Ing. Ludvík.
Více o výběru kvalitních potravin, inspiraci k vaření či pečení výborných receptů naleznete zde na webu Akademie kvality.
Další články
Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst