Jak jablka nejlépe skladovat?

Jak jablka nejlépe skladovat?

25. 09. 2017

Díky rozmanitosti odrůd jablek máme možnost je konzumovat po celý rok. Každá z nich totiž dozrává v trochu jinou dobu. Aby si ovšem jablka uchovala své kvality, musíme je správně uskladnit.

„Jablka zůstanou nejdéle zachovaná v plné kvalitě při teplotách mezi 1 až 2 °C vysoké relativní vlhkosti vzduchu. Pokud je sami vypěstujete nebo nakoupíte, zůstává ideálním místem pro uskladnění dobře větraný sklep, který je chráněný proti promrznutí. Vlhkost vzduchu můžeme zvýšit nádobami s vodou. Jablka klademe do bedýnek stopkou dolů,“ radí Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie.

Každý měsíc je třeba provést prohlídku skladovaných plodů, aby se předešlo případnému rozšíření chorob. Jablka umísťujeme zásadně odděleně od zeleniny a brambor, aby nenačichla a neztratila svou vůni. Správné podmínky skladování působí i proti ztrátě vitaminů a nutričních látek.

Pokud nemáte sklep, můžete jablka krátkodobě uložit do lednice, jenom pozor na nízkou vlhkost, která může způsobit jejich vysušování a scvrkávání.

„Skladovat jablka můžeme i na balkóně, ale je dobré je mít třeba v polystyrénové krabici, která je izolačně ochrání před případným mrazem nebo naopak teplým slunečním zářením. Nejlepší ovšem je koupit si jablka čerstvá a skladovat je jen krátkodobě,” doplňuje Ing. Ludvík.

Více o výběru kvalitních potravin, inspiraci k vaření či pečení výborných receptů naleznete zde na webu Akademie kvality.