Jak by měl vypadat, vonět a chutnat kvalitní mošt

Jak by měl vypadat, vonět a chutnat kvalitní mošt

17. 10. 2017

Je třeba si uvědomit, že jeden a ten samý mošt od stejného výrobce může pokaždé chutnat i vypadat trošku jinak. Charakteristické vlastnosti jablečných šťáv, jako jsou chuť, vůně nebo barva, jsou totiž ovlivněny kvalitou a odrůdou použitých jablek.

„Jestliže z nápoje cítíte zkvašenost nebo případně pachuť po plísni, jedná se o špatný technologický postup. Takové výrobky by se na trhu neměly vůbec objevit. Zakalené jablečné šťávy nejsou známkou špatné kvality, ale signalizují způsob výrobního procesu. Jedná se totiž o šťávy nefiltrované, jež obsahují sediment, který ovšem není na závadu,“ radí Štěpán Chára z Bohemia Apple.

„Aroma index“

Zajímavým ukazatelem hodnocení kvality ovocných šťáv je tzv. aroma index. Počítá se na základě měření množství a profilu přítomných aromatických látek. Co napoví jeho hodnota? Jak moc „jablečně“ voněla moštovaná jablka. Čím vyšší číslo, tím lépe. Aroma index lze určit pouze laboratorním a senzorickým hodnocením.

S výběrem pomohou značky kvality

Na obalech některých výrobků – nejen ovocných šťáv – jste nejspíše zaregistrovali různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka KLASA je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.

Více o jablečných moštech a dalších kvalitních potravinách se dozvíte na našem webu.