Co všechno najdete v másle? Z tuků jedině mléčný!

Co všechno najdete v másle? Z tuků jedině mléčný!

13. 05. 2020

Všimli jste, že si máslo udržuje punc poctivosti? A taky že se některé margaríny snaží napodobovat jeho chuť? Máslo je totiž stále velmi populární. Dříve ho stloukaly šikovné hospodyňky v máselnici, ale dneska je výroba jednodušší díky moderním technologiím. V naší stravě má nenahraditelnou roli, protože představuje plnohodnotný a lehce stravitelný mléčný tuk. Spotřeba másla je mnoho let stabilní. V roce 2019 to bylo 5,4 kg ročně na osobu.

Tušíte, kolik času strávily ženy stloukáním másla? Historické prameny uvádějí, že přibližně hodinu. Tím ale jeho výroba neskončila. Muselo se ještě „prát“ ve studené vodě a také tvarovat. S Akademií kvality jsme se zaměřili na vše podstatné, co byste o této potravině měli vědět.

Z čeho se máslo skládá?

Označení máslo může nést pouze výrobek obsahující min. 80 % mléčného tuku. U nás ke spokojenosti spotřebitele obsahuje máslo běžně 82 až 86 %. Vody je v něm max. 16 %. Zbytek tvoří tzv. netuky jako laktóza, bílkoviny, minerální látky, kterých je zhruba do 2 %. 

„V chladicích boxech se můžete setkat také s másly se sníženým obsahem tuku. Jedná se např.  o „máslo třičtvrtětučné“ s obsahem tuku 60–62 %, popř. o „máslo polotučné“ nebo „light“ s 39–41 % tuku,“ upřesňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského. „Pokud mají výrobky obsah mléčného tuku nižší než cca 39 %, jedná se o mléčné roztíratelné tuky, kam patří i výrobek dnes označovaný jako „Tradiční pomazánkové“ (to obsahuje obvykle 31 % mléčného tuku).“ 

Máslo a rostlinné tuky

Máslem totiž rozumíme výrobky, které obsahují výlučně mléčný tuk. Pokud jsou tedy přidány rostlinné tuky, nesmí se už použít označení „máslo“, ale „směsný tuk“. Zcela nepřípustné je přidávání barviv, konzervantů, stabilizátorů, zahušťovadel, zvýrazňovačů chuti a dokonce i antioxidantů. Máslo má tedy čistě přírodní složení.

„Na trhu však existují produkty vyrobené kombinací mléčného a nemléčného (např. rostlinného) tuku. V tomto případě se jedná o směsné tuky s celkovým obsahem tuku. Tento výrobek nemůže být označen jako máslo,“ dodává odborník.