Chytré a kvalitní nákupy: 7 tipů, jak šetřit peněženku i planetu

Chytré a kvalitní nákupy: 7 tipů, jak šetřit peněženku i planetu

15. 11. 2023

Věděli jste, že i při běžných nákupech potravin můžete za pomoci několika jednoduchých triků ušetřit několik tisíc korun ročně? Nakupování potravin je pro většinu z nás každodenní rutinou. Přesto existuje několik způsobů, jak nejen ušetřit čas a peníze, ale také zajistit nákup kvalitních potravin a vyhnout se plýtvání jídlem. Jak na to? Připravili jsme pro vás několik jednoduchých a efektivních tipů, jak toho dosáhnout.

  1. Věnujte pozornost kvalitě a čtěte obaly

    Ideální strategií je nakupovat menší množství potravin, avšak s důrazem na jejich kvalitu. Pečlivým výběrem můžete zajistit, že vaše jídlo pochází od důvěryhodných farmářů, zemědělců a chovatelů. Jednodušší orientaci ve výběru surovin získáte tím, že budete hledat produkty, které nesou certifikace kvality na svých obalech, například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Tím si můžete být jisti, že na váš stůl putují prověřené a kvalitní potraviny. Navíc s nákupem těchto potravin se můžete nyní zapojit do velké spotřebitelské soutěže s Klasáčkem „Stříhejte kolem dokola“! Na výherce čeká velké množství odměn, včetně hlavní ceny – zapůjčení osobního automobilu Škoda Karoq na jeden rok.
  2. Dělejte si seznamy nákupů

    Stává se vám často, že musíte vyhazovat potraviny z lednice, protože zbytečně prošly? Neplýtvejte a ušetřete! Organizace Zachraň jídlo ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a Vysokou školou ekonomickou letos zjistily, že rodina s dvěma dospělými a dvěma dětmi může ročně kvůli plýtvání potravinami přijít až o 14 076 korun.

    Abyste tomu předešli, připravte si před nákupem detailní seznam surovin podle toho, co budete potřebovat na celý týden, od snídaní přes svačiny až po večeře. Při tvorbě seznamu si rozvrhněte recepty tak, abyste nejprve zužitkovali potraviny s kratší dobou trvanlivosti a teprve poté ty, které vydrží déle.
  3. Naučte se kombinovat suroviny

    Všímáte si, že některé suroviny končí pravidelně v koši, aniž byste jim dali šanci? Nezapomeňte, že různé suroviny lze vzájemně skvěle kombinovat a využít i jako chutné svačiny. Máte občas přebytky ovoce, zeleniny nebo pečiva? Co takhle je zkombinovat v salátu? Pečivo lze opéct jako krutonky do salátu (případně se jej nebojte zmrazit) a kombinace zeleniny s ovocem v salátu vám přinese překvapivě harmonickou chuťovou explozi. Navíc můžete do salátu zařadit i brambory či těstoviny, případně přidat kousky kuřete. Zbyla vám bramborová kaše? Upečte si z ní bramborové placičky. Podobných receptů je možné vymyslet spousta. Nezapomeňte však vždy na kvalitní potraviny. Inspirace a recepty na chutná jídla najdete například na našem webu v sekci Recepty. 
  4. Udělejte si pořádek

    Nebojte se provést malý generální úklid před každým nákupem. Srovnejte si všechny suroviny v ledničce a otřete poličky. Tímto způsobem si udržíte neustálý přehled o tom, co máte k dispozici. Dbejte na to, abyste ve svých zásobách měli pouze čerstvé a kvalitní produkty, což přispěje k efektivnějšímu vaření a udržitelnějšímu nakládání s potravinami. Dobře organizovaná lednička usnadňuje hledání ingrediencí, což vám zjednoduší i vaření a zároveň sníží plýtvání potravinami.
  5. Skladujte potraviny správně

    Víte, kam v lednici patří jednotlivé potraviny? Kromě toho, že je užitečné mít rychle se kazící suroviny na dosah ruky, je také klíčové zajistit správné uspořádání v lednici. Různé druhy potravin vyžadují různé teploty, proto je důležité dodržovat pravidlo, že do spodních poliček patří citlivé potraviny. Nesnažte se lednici příliš zaplnit, aby vzduch mohl volně cirkulovat a chladnička mohla efektivně chladit. Na druhou stranu správná není ani prázdná lednice. Ochlazené potraviny totiž pomáhají udržovat nízkou teplotu v lednici. Prázdná lednice proto spotřebuje na chlazení více energie, tedy i více peněz.

    Nezapomeňte také na správně skladování potravin mimo lednici. Obecně platí, že ideální podmínky zahrnují uchování v přítmí a při vhodné teplotě, která se liší podle druhu surovin. Mimoto existuje možnost zpracovat zeleninu různými způsoby, jako je konzervování, sušení nebo zamrazení. Pokud jde o nadbytek ovoce, existují různé způsoby jeho využití, včetně výroby džemů, kompotů nebo moštů.
  6. Nenakupujte s prázdným žaludkem

    Neméně důležitým faktorem je váš vlastní stav před nákupem Je nezbytné mít na paměti, že hladový žaludek se může stát vaším nepřítelem a nákupy na lačný žaludek vás mohou vést k neplánovaným a zbytečným nákupům. Proto předtím, než vyrazíte na nákupy, dopřejte si svačinku, která vás zasytí. Tímto jednoduchým krokem snížíte riziko impulzivních nákupů, které by mohly znamenat zbytečné výdaje.
  7. Lokální a sezónní potraviny

    V době, kdy máme k dispozici téměř celý svět na talíři, je lákavé sáhnout po exotickém ovoci a zelenině. Nicméně, je smysluplné dávat přednost potravinám, které jsou aktuálně sezónní a pocházejí z vašeho regionu. Tím nejen podpoříte místní farmáře, ale také přispějete k nižším emisím spojeným s přepravou. Kratší distribuční cesta se propisuje i do kvality potravin. Když totiž ovoce a zelenina musí urazit dlouhou vzdálenost, často jsou sklizena předčasně, což může negativně ovlivnit jejich kvalitu a chuť.