Nazrál čas pro kvalitu

Nazrál čas pro kvalitu

02. 05. 2024

Sýrové jednohubky nesmí chybět při žádné oslavě. Sýry milujeme a naštěstí si díky široké nabídce našich mlékáren každý dokážeme najít svůj oblíbený sýr. V dnešním seriálu se zaměříme na sýry s modrou plísní uvnitř. V našich končinách se jedná především o sýry niva, roquefort (rokfór) a gorgonzola. Základem sýru je kravské mléko, na rozdíl od ovčího používaného ve francouzském sýru.

Kvalita surovin je u sýrů stejně důležitá jako u uzenin nebo jiných potravin. Při výběru tak pozorně prostudujte etiketu výrobku nebo se orientujte podle značek kvality, jako je Klasa, Regionální potravina nebo například Bio. U takto označených výrobků máte záruky původu, kvality i zpracování, které jsou pravidelně kontrolovány. 


Sýry s modrou plísní uvnitř

Základem našich modrých sýrů niva je kravské mléko. Sýr je tak jemnější a chutná širšímu spektru zákazníků. Čím je vyšší obsah tuku, tím jsou sýry měkčí a v chuti výraznější. A čím prospívají sýry s modrou plísní lidskému tělu? Jsou především přirozeným zdrojem vápníku a plnohodnotných bílkovin, které podporují zdravé kosti a svaly. A nezapomeňte, že do chutí sýra musí člověk také dozrát. Pokud dětem náhodou nebudou chutnat, čas to pravděpodobně změní. K plísňovým sýrům prostě čas zrání neodmyslitelně patří. V odkazech jsme pro vás připravili několik tipů nejen ke zrajícím sýrům, které se vám mohou při každodenních nákupech hodit.

Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků

Vyzkoušejte tento recept: Grilované žampiony se slaninou a modrým sýrem

Ovoce – hrušky a jablka

Jednohubka je geniální svou jednoduchostí a možností kombinovat chutě. K výrazně pikantní slané chuti sýra se báječně hodí nasládlá chuť našich jablek nebo hrušek. Jablka a hrušky nejsou jen chutným doplňkem, jedná se o zdroj bohatý na vitaminy, zejména na vitamin C, který pozitivně přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Oba druhy ovoce jsou samozřejmě i zdrojem vlákniny, která napomáhá dobrému trávení. Při nákupu jablek i hrušek doporučujeme lokální producenty, u kterých máte jistotu, že ovoce nestrávilo týdny na cestách, než dorazilo k vám domů. Navíc v České republice pěstujeme jablka s respektem k životnímu prostředí, což zaručuje vysokou kvalitu našich jablek.

Jak nejlépe skladovat jablka?

Jablka – česká, nebo ze zahraničí? 

Upečte si s námi jablečný štrúdl s vanilkovým pudinkem.

Pečivo

Obecně nejvíce vláknin a minerálů obsahuje celozrnná mouka. Produkty z celozrnné mouky jsou tak přirozeným zdrojem energie, který vás udrží v pohybu celý den. Vláknina také může snížit riziko diabetu a podporuje zdravé trávení. Obohaťte svůj jídelníček o esenciální vitaminy skupiny B a důležité minerální látky. Vyzkoušejte jako základ chutných a zdravějších jednohubek pečivo z celozrnné mouky. Více o prospěšnosti celozrnné mouky najdete v odkazech.

Víte, jaký je rozdíl mezi celozrnným a vícezrnným pečivem?

Celozrnné pečivo obsahuje podle vyhlášky nejméně 80 % celozrnných mouk z použitých mlýnských výrobků, dále tuk, cukr, droždí, slad, vodu, sůl a posypový materiál.
Vícezrnné pečivo
obsahuje vedle tradičních surovin ještě minimálně 5 % olejnin (slunečnice, dýně, len) či luštěnin (cizrna) z celkového množství použitých mlýnských výrobků.

Zásadní rozdíl je pak z hlediska výživového. Celozrnné výrobky mají vysoký podíl vlákniny a řadu vitaminů, antioxidačních i minerálních látek. Konzumace vícezrnného pečiva pomáhá k lepšímu trávení, semínka luštěnin a olejnin přináší zajímavou chuť a přispívají k senzorické kvalitě pečiva.

Při nákupu pečiva je důležité sledovat nejen jeho barvu, ale i složení. Tmavá barva pečiva nemusí vždy znamenat, že je vyrobeno z celozrnných surovin. Proto je důležité číst popisky a věnovat pozornost složení, abyste si byli jisti, že volíte skutečně zdravou variantu.

Chcete se o pečivu dozvědět více?

Zjistěte, jak jej správně skladovat.

Jak se vyrábí mouka?Jaký je rozdíl mezi tmavou a celozrnnou moukou? A co je to špalda?