Jablečný štrúdl s domácím vanilkovým pudinkem

Jaký jiný dezert vás napadne jako první, když se podíváte na jablka? Domácí štrúdl nám často připravovaly naše babičky a maminky. Pokrm, který vždy naprosto úžasně provoněl celý domov a nikdy dlouho nevydržel. Když k němu přidáme domácí vanilkový pudink, rázem vytvoříme nezapomenutelný pokrm, po kterém se budou oblizovat všichni členové rodiny. Při výběru suroviny v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.

Tip: Zbylé tenké plátky jablek nevyhazujeme. Jednoduše obalíme ve směsi cukru a skořice. Obalená jablka dejte na plech a pečte zhruba 2–3 hodiny na 90 stupňů. Výsledkem jsou sladké jablečné lupínky. 

Ingredience

  • 300 g listového těsta
  • 300 g jablek
  • 5 g mleté skořice
  • 15 g hrozinek sultánek
  • 20 g vlašských ořechů
  • 10 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 0,5 l plnotučného mléka
  • 50 g krystalového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový lusk
Obtížnost:
Čas přípravy: 80 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Jablka omyjeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na tenké plátky. Do jablek přidáme skořici, sultánky, nasekané ořechy, cukr a vše důkladně promícháme. Přebytečnou šťávu z jablek vymačkáme.
  • 2. Jablka naklademe na vyválený tenký plát z listového těsta a poté jablka zavineme. Štolu potřeme rozšlehaným vejcem, těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě na vymazaném plechu nebo pečicím papíru na 180 °C přibližně 20 minut do zlatova.
  • 3. Do 0,3 l mléka přidáme vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku a dáme vařit na mírný plamen. Zbylé mléko smícháme se žloutky, škrobem, cukrem a vše vyšleháme. Směs přelijeme do horkého mléka a za stálého míchání vaříme alespoň 5 minut do zhoustnutí.