Co nejkratší cestou

Kde se zrodily potraviny, které milujete? Jejich původ je zásadní

Sledujete na etiketách potravin, odkud pochází? Znát místo původu je totiž mnohem důležitější, než si myslíte. Krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje kromě dobré kvality a chuti také menší dopad na životní prostředí a příznivější cenu. Neplatíte za drahý ochranný obal, který je nezbytný při dlouhém transportu.

Nákupem od místních zemědělců navíc podpoříte zaměstnanost v oblasti. Vzniká u nás řada lokálních rodinných farem, které se specializují na výrobu jogurtů, sýrů, pečiva, masných produktů nebo cukrovinek. Navazují tak povětšinou na umění svých předků, vyrábějí podle tradičních receptur a většinou tyto delikatesy nikde jinde neochutnáte. Upozornit na jejich výjimečnost mají za cíl také projekty zaměřené na jejich kvalitu, chuť a inovaci, jako např. Klasa, Regionální potravina nebo Chráněné označení. A protože jsou místní dodavatelé pravidelně kontrolováni, jsou jejich produkty opravdu kvalitní.