Ztracené vejce na chlebu se slaninou

Koulelo se, koulelo, ztracené vajíčko, až se dokoulelo na krajíc dobře ochuceného chleba s žervé s čerstvě posekanou pažitkou a dočkalo se i podestýlky z listoví špenátu a rajčátek. Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzela, dejte si z(a)tracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit! 


Ingredience

Ingredience

  • 2 velké krajíce oblíbeného chleba
  • 2 vejce
  • 80 g žervé
  • 4–6 plátků slaniny
  • 2 hrsti očištěných špenátových listů
  • ½ hrsti nasekané pažitky
  • 1 velké rajče
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 500 ml vody
  • 5 lžic octa (může být vinný)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.
  • 2. Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.
  • 3. V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.
  • 4. V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.
  • 5. Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.
Náš chleba jsme potřeli žervé z Jaroměřické mlékárny, ale doporučujeme i Krémový sýr žervé od Kromilk. Obě mají označení Klasa.