Zlaté kuře plněné kysaným zelím a špekem, žampiony a kroupy

Kuře plněné zelím? Proč ne?! Jak tuhle lahůdku připravit, se dočtete v našem receptu, který pro vás připravil špičkový šéfkuchař Jan Punčochář.

Ingredience

Ingredience na kuře

  • 4 ks kuřecích prsou
  • 50 g másla
  • 250 g kysaného zelí
  • 150 g slaniny
  • 100 g brambor
  • 60 g cukru
  • 100 g cibule
  • 1 dl oleje
  • sůl, pepř

Ingredience na kroupy

  • 200 g krup
  • 150 g žampionů
  • 50 g šalotky
  • 100 g máslo
  • majoránka
  • sůl

Ingredience na omáčku

  • 1 dl oleje
  • 200 g žampionů
  • 50 g sušených hub
  • 2 dl smetany
  • 80 g sterilovaných okurek
  • 50 g šalotky
  • 5 dl kuřecího vývaru
  • 20 g kopru
  • 1 dl bílého vína
  • sůl
Obtížnost:
Čas přípravy: 75 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme. Do směsi vmícháme cukr a kysané zelí a vaříme doměkka.
  • 2. Až je zelí hotové zahustíme ho syrovou nastrouhanou bramborou a provaříme. Zelí necháme vychladnout a naplníme pod kůži kuřete.
  • 3. Kuře osolíme, opepříme a potřeme máslem. Celé ho vložíme do vakuovacího sáčku a vaříme při 62 °C 45 minut a následně pečeme v troubě na 220 °C 10 minut.
  • 4. Kroupy namočíme přes noc do vody, šalotku orestujeme na másle, přidáme na plátky nakrájené žampiony a sušené houby.
  • 5. Restujeme dozlatova a přidáme sůl. Kroupy vaříme doměkka, zahustíme máslem a dochutíme majoránkou.
  • 6. Houby orestujeme na šalotce, přidáme bílé víno a kuřecí vývar. Omáčku vaříme spolu se smetanou do zhoustnutí a přidáme nakrájené okurky a nasekaný kopr.