Žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou

Asi už jste někdy ochutnali klasickou žemlovku s vekou. Ale co když je základem mazanec? Pokud vám náhodou zbude nějaký od Velikonoc, hned ho můžete zakomponovat do klasické staročeské pochoutky. My jsme ji obohatili o pořádnou dávku tvarohu, zkaramelizovaná jablíčka, rozinky máčené v rumu a voňavou skořici s vanilkou. Jestli si chcete život osladit pořádně, přidejte k ještě horké žemlovce vanilkovou zmrzlinu a pokrm korunujte lístky meduňky. 


Tip: Zaměřme se na jablka i tvaroh, jimiž prokládáme žemlovku. Jedná se o suroviny, kterých máme dostatek u nás. Odkud pocházejí vámi vybrané? Od nás? Lokální farmáři a zemědělci je totiž nabízejí ve špičkové kvalitě. 

Ingredience

Ingredience

  • 1 mazanec
  • 6 jablek
  • 750 ml mléka
  • 3 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 500 g tučného tvarohu
  • 120 g másla + na vymazání formy
  • 100 g cukru moučka
  • 150 g rozinek
  • vanilkový lusk
  • rum, skořice

K podávání

  • vanilková zmrzlina
  • čerstvé lístky meduňky
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. Rozinky zalijeme rumem a necháme je máčet. Poté do mísy vložíme tvaroh, 50 g rozpuštěného másla a 100 g moučkového cukru. Vše dobře promícháme.
  • 2. Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi se 40 g másla. Můžeme udělat na dvakrát. Před otočením je můžeme zlehka posypat cukrem, aby zkaramelizovala.
  • 3. Do velké mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, vanilku, 70 g cukru krupice a dobře promícháme metličkou. Do směsi vkládáme 1 cm tenký plátek mazance a necháme pořádně nasáknout. Plátky klademe do předem vymazaného pekáče.
  • 4. Když je dno pekáče zakryté plátky mazance, uděláme další vrstvu z plátků jablek, které poté posypeme skořicí. Slijeme rozinky a položíme je na jablka. Nalijeme a rozprostřeme trochu tvarohu. A položíme další vrstvu namočeného mazance.
  • 5. Vrstvy opakujeme, až skončíme poslední vrstvu mazancem. Na tuto poslední vrstvu rozdělíme poslední část másla, cca 40 g.
  • 6. Žemlovku vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme zhruba 30 minut, aby mazanec byl seshora zlatavý.
  • 7. Žemlovku podáváme s vanilkovou zmrzlinou a čerstvými lístky meduňky.