Zelňačka

Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé. 

TIP! Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.

Ingredience

Ingredience

  • 1 balíček bílého kysaného zelí
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 brambory
  • 2 nožičky oblíbené klobásy
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 1/2 lžíce cukru krupice
  • sůl
  • zakysaná smetana k servírování
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 5

Postup

  • 1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
  • 2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  • 3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
  • 4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
  • 5. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.