Zeleninové placičky - květákové, mrkvové, lilkové

Placičky jsou jedním z nejvděčnějších jídel, na které budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. Je možné je připravit na mnoho způsobů a dají se taktéž skvěle párovat. Máme pro vás tři varianty, se kterými máte jistotu, že jde o kvalitní a chutný pokrm, který polichotí všem chuťovým pohárkům, a můžete jej podávat jako předkrm, svačinu nebo dokonce jako hlavní jídlo. Kdo by neodolal křupavému povrchu a vláčné textuře uvnitř? 

Ingredience

Květákové placičky

  • 1 ks čerstvého květáku
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky nebo strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 0,2 l oleje
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel

Mrkvové placičky

  • 500 g čerstvé mrkve
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky nebo strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 0,2 l oleje
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petžel

Lilkové placičky

  • 500 g lilku
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky nebo strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhaného sýru
  • 0,2 l oleje
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petžel
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Květákové placičky: Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
  • 2. Květákové placičky: Poté květák nakrájíme na malé kousky, přidáme nasekanou listovou petržel, vejce, utřený česnek a podle potřeby hladkou mouku.
  • 3. Květákové placičky: Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, důkladně promícháme a vytvarujeme placičky.
  • 4. Květákové placičky: Smažíme do zlatova na oleji.
  • 5. Mrkvové placičky: Mrkev oloupeme a nastrouháme na struhadle.
  • 6. Mrkvové placičky: Do nastrouhané mrkve přidáme vejce, utřený česnek, nasekanou listovou petržel a podle potřeby hladkou mouku.
  • 7. Mrkvové placičky: Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme, vytvarujeme placičky, které smažíme do zlatova na oleji.
  • 8. Lilkové placičky: Lilky nakrájíme na plátky, osolíme a upečeme v troubě na 180 °C přibližně 25 min. a necháme vychladnout.
  • 9. Lilkové placičky: Lilky rozmačkáme, přidáme utřený česnek, nasekanou listovou petržel, vejce, podle potřeby mouku.
  • 10. Lilkové placičky: Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme a vytvarujeme placičky, které smažíme na oleji do zlatova.