Zeleninová polévka s máslovými noky

Chutná polévka se dá připravit i bez masa. Tato je plná čerstvé zeleniny a výborně vás zasytí díky jemným máslovým nočkům. Vyzkoušejte ji třeba v neděli – je rychlá a vám tak zbyde dostatek času na společné chvíle s rodinou.

Ingredience

Ingredience na polévku

  • 3 ředkvičky
  • 1 - 2 řapíky celeru
  • 1 jarní cibulka
  • 150 g květáku
  • 2 mrkve
  • 30 g másla a 1 lžíce oleje
  • Čerstvý libeček a petržel
  • 1,2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř

Ingredience na noky

  • 80 g změklého másla
  • 130 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • Lžička nasekané petrželky
  • Sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 25 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky o podobné velikosti.
  • 2. V hrnci rozehřejte máslo s olejem a postupně na něm krátce osmahněte zeleninu.
  • 3. Zalijte vše vývarem a přidejte libeček nasekaný i se stonkem.
  • 4. Pomalu přiveďte k varu a poté vařte už jen krátce, aby se zelenina úplně nerozvařila.
  • 5. Připravte si noky tak, že vyšleháte máslo do pěny a postupně k němu vmícháte zbylé ingredience.
  • 6. Až se začne polévka vařit, pomocí dvou lžiček tvarujte z těsta nočky a vhazujte je do polévky.
  • 7. Noky jsou hotové, když vyplavou na hladinu. Pokud je hotová i zelenina, můžete polévku podávat.