Zapečená jablka

Pokud si chcete v lednu tak trochu zahřešit, pečené jablko je skvělou volbou. Nejenže je toto ovoce z českých luhů a hájů k dostání po celý rok, ale obsahuje také velké množství vitaminů. Obzvlášť máte-li chuť na zdravou sladkost. Jednoduchý, ale chutný a na pohled velmi efektní dezert plný zdravých ingrediencí můžete připravovat i s dětmi.

Ingredience

Ingredience

  • 4 větší jablka
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce drcených ovesných vloček
  • 50 ml rumu
  • 3 lžíce medu
  • špetka skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • • 20 g másla + máslo na vymazání formy
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Z jablek odřízněte vršek se stopkou a spodní část opatrně vydlabejte tak, aby držela pohromadě a vznikl prostor pro náplň.
  • 2. Pokud jste z jablek vydlabali kromě jadřinců i dužinu, nakrájejte ji nadrobno.
  • 3. Smíchejte ji s nadrobno nasekanými ořechy, rozinkami, ovesnými vločkami, rumem, medem, skořicí a vanilkovým cukrem.
  • 4. Na dno každého jablka vložte kousek másla a navrstvěte náplň.
  • 5. Jablko přiklopte částí se stopkou a vršek ještě potřete máslem. Máslem vymažte i dno zapékací misky.
  • 6. Do misky vyskládejte jablka, podlijte je do 1 cm vodou a pečte na 170 °C asi 30 minut.
  • 7. TIP! Horká jablka podávejte s vanilkovou nebo skořicovou zmrzlinou.
TIP! V třtinovém vanilkovém cukru Amylon s označením kvality BIO najdete 1,5 % bourbonské bio vanilky!