Velikonoční polévka šmigrustovka

Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek. Veselé Velikonoce, úspěšnou koledu a dobrou chuť!

TIP! Pokud se nechystáte na domácí zabijačku, můžete sáhnout i po klobásce od prověřených výrobců s oceněním Klasa. Doporučujeme klobásky z Janovic, Ďábelskou klobásu z Třebovle, Dunajskou klobásu z Písku, Warischovu pečenou klobásu, Klatovskou klobásu od MASO WEST nebo klobásu s pepřem od MASOEKO.  

Ingredience

Ingredience

  • 1 větší cibule
  • 300 g uzeného masa
  • 1 pikantní klobása
  • 1 žloutek
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • strouhaný křen
  • 1 l vody
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. V 1 litru vodu uvařte uzené maso a klobásu s oloupanou cibulí.
  • 2. Vyjměte maso a klobásu a nakrájejte je na kostičky. Rozdělte je do čtyř talířů a do každého přidejte rozpůlené uvařené vejce.
  • 3. Vývar proceďte a následně přiveďte k varu. Postupně do něj zašlehejte smetanu promíchanou s moukou a mletou paprikou.
  • 4. Odstavte, přidejte rozšlehaný žloutek a ochuťte solí a pepřem.
  • 5. Nachystaný vývar rozdělte do talířů a dozdobte strouhaným křenem a pažitkou.