Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst
Velikonoční nádivka
Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách. Podle tradice se podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. „Půsťte“ se s námi do přípravy tradiční staročeské varianty s kopřivami, vláčnému těstu a zlatavé křupavé kůrce neodoláte!
TIP! Nejste si jistí, jaké mléko je zaručeně kvalitní? Možností je spoustu! Označení Klasa si vysloužilo Čerstvé mléko BIO plnotučné od společnosti EKOMILK, mléko z Mlékárny Hlinsko, mléko z Mlékárny Valašské Meziříčí, selské mléko z Němcovy selské mlékárny Radonice, farmářské mléko od FARMERS, Jihočeské mléko od Madety, Čerstvé mléko z podhůří Orlických hor, Opočenské čerstvé mléko a také mléka od BOHEMILK.
Ingredience
Ingredience
- 10 ks den starých rohlíků
- 300 g vařeného uzeného masa
- 6 vajec
- 150 ml mléka
- 3 hrsti mladých kopřiv
- 50 g másla
- slunečnicový olej na vymazání pekáčku
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- 1. Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2. Rohlíky a vařené uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte je do větší mísy.
- 3. Oddělte žloutky od bílků a společně s pokrájenými kopřivovými listy, mlékem a rozpuštěným máslem přidejte do připravené směsi a promíchejte.
- 4. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte k ostatním surovinám.
- 5. Směs ochuťte špetkou muškátového oříšku, čerstvým pepřem a solí a přelijte do pekáčku vymazaného slunečnicovým olejem.
- 6. Nechte péct zhruba 40 minut, dokud nebude nádivka pevná a upečená dozlatova.
Další recepty
Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst