Trhané vepřové maso pečené v moštu

Hledáte recept na oběd, kterým své hosty okouzlíte, ale zároveň nestrávíte hodiny v kuchyni? Pak je trhané vepřové ideální – upeče se v podstatě samo. Nejlépe chutná s kyselou okurkou a opečeným pečivem, třeba hamburgerovou bulkou.

Ingredience

  • 800 g vepřové plece
  • 250 ml jablečného moštu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 5 lžiček mleté uzené papriky• 5 lžiček mleté uzené papriky
  • pálivá paprika podle vlastní chuti
  • sůl, pepř
  • TIP: Trhané maso podávejte v opečené hamburgerové bulce spolu s majonézou, hrubozrnnou hořčicí, čerstvým špenátem a plátky kyselých okurek.
Obtížnost:
Čas přípravy: 240 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. Vepřové maso dostatečně osolte, opepřete a ochuťte uzenou i pálivou paprikou. Pokud má maso vyšší tukovou vrstvu, několikrát ji nařízněte.
  • 2. Vložte maso do pekáče, který lze přiklopit, a podlijte moštem.
  • 3. Do pekáče přidejte oloupané a rozdrcené stroužky česneku a nasekanou cibuli.
  • 4. Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 30 min. a poté snižte teplotu na 150 °C.
  • 5. Pečte ještě 4 hodiny, nebo dokud se maso nebude rozpadat. V průběhu pečení maso občas přelijte moštem.
  • 6. Hotové maso vyjměte a vidličkou natrhejte na vlákna.
  • 7. Šťávu s česnekem a cibulí zredukujte, pokud to bude potřeba, a vmíchejte do masa.