Těstoviny s cuketou a šalvějí

Marika a Jirka z Kitchen story jsou „Manželé v kuchyni“. V rámci Výzvy Klasa pro nás připravili recept na těstoviny s cuketou a šalvějí. Těstoviny jsou velmi oblíbené jídlo napříč generacemi, a to nejen pro svou chuť, rychlost přípravy a nepřeberné množství využití, ale také pro velmi nízký obsah tuku, nulový či minimální obsah cholesterolu a nízkou hodnotu glykemického indexu. Pro tento recept Marika s Jirkou zvolili krátké těstoviny a ochutili je lokální sezónní zeleninou v bio kvalitě, cuketou, cibulí, česnekem a šalvějí.


TIP! V Česku se vyrábí celá řada velmi kvalitních a chutných těstovin. Ať už preferujete vaječné, bezvaječné nebo semolinové, rozhodně máte z čeho vybírat. Zvolit můžete Rosické bezvaječné těstoviny, Zátkovy vaječné těstoviny nebo třeba Adriana semolinové těstoviny, všechny mají označení Klasa.

Ingredience

  • 500 g krátkých těstovin
  • 1 bio cibule
  • 100 g slaniny
  • 1-2 stroužky bio česneku
  • 300 ml 30% smetany
  • 1 bio cuketa
  • 3 snítky šalvěje
  • 80 g parmezánu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 25 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte těstoviny a vařte, aby byly na skus.
  • 2. Cibuli a česnek oloupejte a společně se slaninou nakrájejte na drobné kostičky.
  • 3. Na středním plamenu rozpalte pánev s trochou olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dosklovata.
  • 4. Poté přidejte slaninu, česnek a ještě asi dvě minuty restujte.
  • 5. Na pánev vlijte smetanu, omáčku ochuťte solí a pepřem. Vařte pár minut, dokud se omáčka lehce nezredukuje.
  • 6. Přidejte na kousky nakrájenou cuketu a šalvěj, vařte už jen chvíli, abyste cuketu nerozvařili.
  • 7. Uvařené těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou. Servírujte s nastrouhaným parmezánem.