Světlé škvarkové pracny

Pracny jsou druhem cukroví, které se každoročně objevuje snad na každé vánoční tabuli. Léty a generacemi prověřený recept od babiček našich babiček nejen úžasně chutná a krásně voní, ale je také snadný a rychlý, pokud tedy máme správně vymazané formičky. Chcete letos zkusit nějakou změnu, ale zároveň cítíte, že by vám tradice v podobě pečení pracen chyběla? Zkuste naši světlou škvarkovou variantu, tradici učiníte zadost a zároveň upečete „úplně nový“ recept! 

TIP! Při přípravě pracen jsme použili Milovické škvařené sádlo od společnosti Fiala Milovice, s.r.o, které letos uspělo v soutěži Regionální potravina ve Středočeském kraji. Na chleba doporučujeme vepřové sádlo se škvarky z Rampuše od Petra Sokola, které si taky vysloužilo značku Regionální potravina, a to v roce 2016. 

Ingredience

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 250 g škvarků
  • 2 žloutky
  • 150 ml mléka
  • 1 kulička nového koření
  • ½ lžičky mleté skořice
  • cukr moučka na obalení
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 20

Postup

  • 1. Smíchejte prosetou mouku a cukr se žloutky a škvarky.
  • 2. Nové koření rozdrťte, smíchejte se skořicí a přidejte do těsta spolu s mlékem.
  • 3. Těsto řádně propracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
  • 4. Těsto po vyndání z lednice nechte ještě alespoň 15 minut v pokojové teplotě a poté jím postupně plňte formičky na pracny.
  • 5. Dejte pracny péct zhruba na 10–15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  • 6. Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru.