Špekové knedlíky

Kdo by neznal „špekáče“! Jídlo milované, nenáviděné, nebo třeba jenom opomíjené. Nabízí skvělé řešení, jak zužitkovat včerejší rohlíky. Přestože ve vás název pokrmu nejspíše vyvolává pocit, že byste si ho neměli dopřávat během diety, nenechte se zmýlit. Knedlíky se mohou vyrobit z libovější slaniny, a navíc je skvěle doplňuje sladkokyselé zelí plné vlákniny, „céčka“, „káčka“, antioxidantů a také kyseliny listové. 

Tip: Čerstvou slaninu poznáte nejen podle vůně, ale také podle barvy. Měla by mít jasně růžovou barvu a bílý, popřípadě nažloutlý tuk. 

Ingredience

Ingredience

  • 10 den starých rohlíků
  • 350 g slaniny
  • 3 vejce
  • 350 ml mléka
  • 120 g polohrubé mouky
  • muškátový oříšek
  • hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • slunečnicový olej

Na podávání

  • kysané červené zelí k podávání
  • osmažená cibulka k podávání
Obtížnost:
Čas přípravy: 50 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. Pečivo a slaninu nakrájejte na kostičky.
  • 2. Přesypte do mísy, přilijte mléko, rozšlehaná vejce a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  • 3. K směsi přihoďte posekané kopřivy a zasypte moukou.
  • 4. Mokrýma rukama tvarujte knedlíky a ty vařte v osolené vroucí vodě cca 25 minut.
  • 5. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou.