Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst
Spálené zelí s omáčkou z jablečného moštu, cideru a másla
Máte rádi maso, ale občas potřebujete nějaké odlehčené bezmasé jídlo? Nebo jste zatvrzelými vegetariány? Právě pro vás máme speciální recept netradičních kombinací a chutí, které se ovšem vzájemně skvěle doplňují. Další „kuriozitou“ je příprava hlavní suroviny. Zelí se totiž nechá připálit, díky čemuž získá jedinečnou chuť. Zelnou pochoutku perfektně podtrhne lehce pikantní omáčka z moštu, cideru a másla. Nesmí chybět ani vlašské ořechy, a pokud máte rádi křen, přidejte ho také.
Tip: Vypadá mošt zakaleně? Nemějte strach, nejedná se o závadu. Tuto vlastnost totiž mají ovocné šťávy nefiltrované. Díky specifickému výrobnímu procesu často obsahují zákal, příp. i sediment.
Ingredience
Ingredience
- 1 hlávka bílého zelí (cca 1,5 kg)
- 350 ml jablečného moštu
- 200 ml jablečného cideru
- 2 lžíce másla
- 80 g hráškových výhonků
- 90 g vlašských ořechů
- sůl
- pepř
- olivový olej
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
45 min.
Porcí:
3
Postup
- 1. V kastrůlku svaříme jablečný cider, na poloviční množství, aby se vypařil alkohol.
- 2. Potom přidáme jablečný mošt a necháme 10 minut vařit.
- 3. Kastrůlek odstavíme ze sporáku a vyšleháme s máslem.
- 4. Zelí rozkrojíme na 6 kousků a opékáme na rozpálené pánvi s olivovým olejem a lžící másla, dokud se nám lehce nepřipálí z obou stran.
- 5. Opečené zelí posolíme a přelijeme hotovou omáčkou.
- 6. Na talíři zelí zastrouháme vlašskými ořechy, přidáme hráškové výhonky, a pokud máte rádi křen, všechno to nakonec křenem zastrouhejte.
Štítky
zelí
jablečný mošt
cider
máslo
Další recepty
Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst