Spálené zelí s omáčkou z jablečného moštu, cideru a másla

Máte rádi maso, ale občas potřebujete nějaké odlehčené bezmasé jídlo? Nebo jste zatvrzelými vegetariány? Právě pro vás máme speciální recept netradičních kombinací a chutí, které se ovšem vzájemně skvěle doplňují. Další „kuriozitou“ je příprava hlavní suroviny. Zelí se totiž nechá připálit, díky čemuž získá jedinečnou chuť. Zelnou pochoutku perfektně podtrhne lehce pikantní omáčka z moštu, cideru a másla. Nesmí chybět ani vlašské ořechy, a pokud máte rádi křen, přidejte ho také.

Tip: Vypadá mošt zakaleně? Nemějte strach, nejedná se o závadu. Tuto vlastnost totiž mají ovocné šťávy nefiltrované. Díky specifickému výrobnímu procesu často obsahují zákal, příp. i sediment.

Ingredience

Ingredience

  • 1 hlávka bílého zelí (cca 1,5 kg)
  • 350 ml jablečného moštu
  • 200 ml jablečného cideru
  • 2 lžíce másla
  • 80 g hráškových výhonků
  • 90 g vlašských ořechů
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
Obtížnost:
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 3

Postup

  • 1. V kastrůlku svaříme jablečný cider, na poloviční množství, aby se vypařil alkohol.
  • 2. Potom přidáme jablečný mošt a necháme 10 minut vařit.
  • 3. Kastrůlek odstavíme ze sporáku a vyšleháme s máslem.
  • 4. Zelí rozkrojíme na 6 kousků a opékáme na rozpálené pánvi s olivovým olejem a lžící másla, dokud se nám lehce nepřipálí z obou stran.
  • 5. Opečené zelí posolíme a přelijeme hotovou omáčkou.
  • 6. Na talíři zelí zastrouháme vlašskými ořechy, přidáme hráškové výhonky, a pokud máte rádi křen, všechno to nakonec křenem zastrouhejte.