Smažený sýr

Smažený sýr nesmí v rámci měsíce eidamského sýru mezi našimi recepty chybět. Za jeho přípravu děkujeme Tereze z blogu Foodlover.cz.

Ingredience

Smažený sýr

  • 2 plátky kvalitního eidamu (30% tuku)
  • 1 vejce
  • Hladká mouka a strouhanka na obalení
  • Přepuštěné máslo na osmažení

Příloha

  • 400 g oloupaných menších brambor
  • Máslo
  • Sůl
  • Pažitka nebo jarní cibulka na posypání

Tatarská omáčka

  • 100 ml majonézy
  • Sůl
  • Citronová šťáva podle chuti
  • Čerstvý mletý pepř
  • Lžička hořčice
  • 1 nadrobno nasekaná šalotka
  • 2 menší nadrobno nasekané okurky
Obtížnost:
Čas přípravy: 40 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Nejdříve obalíme sýr v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Boky sýra obalíme ještě jednou, aby sýr nevytekl.
  • 2. Brambory oloupeme a uvaříme vcelku, na talíři osolíme, omastíme máslem a zasypeme pažitkou nebo nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
  • 3. Sýr pozvolna smažíme na přepuštěném másle, má potom mnohem lepší chuť než v klasickém oleji.
  • 4. Osmažený sýr musí být krásně zlatavý z obou stran.
  • 5. Nakonec si připravíme tatarskou omáčku. Majonézu dobře osolíme, opepříme a okyselíme citronem.
  • 6. Přidáme nasekanou cibulku a okurku, lžičku hořčice. Všechno dobře zamícháme.