Slaný koláč s jogurtem a slaninou

První slaný koláč, známý jako lotrinský quiche [kyš], byl upečen v 16. století v oblasti Lorraine ve Francii a jeho základem bylo chlebové těsto, ale také slanina a vejce. Tyto ingredience nechybí ani v našem koláči, který však můžete dotvořit dle své chuti nebo sezónní nabídky. Mrkev, rajčata, cuketa, lilek, dýně, špenát, kuřecí nebo hovězí maso, záleží jen na vás. Stejně jako to, zda si ho dáte v teplé variantě jako předkrm k večeři, se salátem k obědu nebo studený ke svačině.

TIP! Že je nejlepší slanina ta anglická? U nás ji taky umíme. Kam pro ni? Což takhle vyzkoušet Váhalovu slaninu, Farmářskou zauzenou slaninu z Kostelce, Farmářskou slaninu z Masokombinátu Plzeň, Lopenickou slaninu nebo Anglickou slaninu speciál (BIVOJ).

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 25 ml vody
  • sůl

Na náplň

  • 1 velká červená cibule
  • 200 g slaniny
  • 100 ml jogurtu
  • 50 g tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

další ingredience

  • suché fazole
Obtížnost:
Čas přípravy: 60 min.
Porcí: 1

Postup

  • 1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  • 2. Z mouky, změklého másla, vejce, vody a špetky soli si připravte hladké těsto. Následně ho nechte na 2 hodiny odležet v lednici.
  • 3. Poté těsto vyválejte, vložte ho do formy vyložené pečicím papírem a lehce ho propíchejte vidličkou. Přes těsto vložte ještě jeden kus pečicího papíru, vysypte na něj suché fazole a nechte péct 15 minut v troubě.
  • 4. Zatímco bude korpus po upečení chladnout, připravte si náplň. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte v něm pokrájenou cibuli a na proužky nakrájenou slaninu.
  • 5. V míse smíchejte jogurt, vejce a nastrouhaný sýr a směs dochuťte solí a pepřem.
  • 6. Do směsi přidejte opečenou slaninu s cibulí a vše promíchejte.
  • 7. Směs rovnoměrně rozprostřete na koláčové těsto a navrch přidejte tymián.
  • 8. Pečte 25–30 minut, než bude náplň pevná. Před podáváním nechte koláč vychladnout.