Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst
Segedínský guláš
Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal. Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které napomáhají správnému trávení.
TIP! Jaké zvolit zelí? Talašovo kysané zelí od Jiřího Talaše je vyrobeno podle staré rodinné receptury bez chemických přísad a z vlastních výpěstků zelí. Letos navíc uspělo v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji v kategorii ovoce a zelenina.
Ingredience
Ingredience
- 500 g vepřové plece nebo kýty pokrájené na kostky
- 2 lžíce sádla
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 sáček kysaného bílého zelí
- 4 lžíce sladké mleté papriky
- 4 bobkové listy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 l hovězího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce zakysané smetany
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- 1. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.
- 2. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.
- 3. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.
- 4. Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.
- 5. Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete.
- 6. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem
Další recepty
Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst