Salát s chlebovými krutony

Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba, ovoněného stroužkem česneku. Věděli jste, že i chleby se prodávají s oceněním kvality?

Ingredience

  • 4 rajčata
  • 1 okurka
  • Polníček
  • 1 červená cibule
  • Dýňová semínka
  • Citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek tymiánu
  • Olivový olej
  • Voda
  • Sůl, pepř
  • 4 plátky včerejšího chleba
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Zeleninu omyjte a očistěte. Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem.
  • 2. Do misky vymačkejte šťávu z ¼ citronu a přidejte i špetku kůry a obraný tymián.
  • 3. K citronové šťávě vmíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje. Přidejte sůl a pepř.
  • 4. Zálivku dobře promíchejte a vmíchejte k zelenině.
  • 5. Chléb rozložte na plech a pokapejte olejem. Nechte ho zapéct na 180°C dozlatova.
  • 6. Než se zapeče chléb, orestujte lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje. Poté je odstavte a osolte.
  • 7. Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem.
  • 8. Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.