Rajská omáčka

Kdy jste naposledy měli poctivou rajskou omáčku? Nám se po ní zastesklo a proto jsme připravili recept, podle kterého ji máme nejraději. Pokud při jejím vaření použijete kečup, doporučujeme ten, který obsahuje co nejvyšší podíl rajčat. Kečupy s označením „extra“, „speciál“ nebo „prima“ se připravují z 200 g rajčat na 100 g kečupu.

Ingredience

  • 600 – 1000 g hovězího masa (např. plec)
  • 60 g špeku
  • 3 větvičky tymiánu
  • 1 mrkev
  • 3 cibule
  • 20 g másla
  • 6 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce cukru (nebo podle vlastní chuti)
  • 5 lžic rajského protlaku nebo kvalitního kečupu
  • Sůl, pepř
  • Špetka skořice, šťáva z citron
Obtížnost:
Čas přípravy: 150 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Maso prošpikujte špekem a provázkem svažte do válečku.
  • 2. Vložte do hrnce, přidejte tymián, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře, očištěnou mrkev a jednu přepůlenou cibuli zbavenou slupky.
  • 3. Vše zalijte vodou a vařte, dokud maso nebude měkké (asi 1,5 hod). Po uvaření a vychladnutí maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na plátky.
  • 4. Připravte omáčku. Zbylou cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na rozpuštěném másle.
  • 5. Vše zaprašte moukou a cukrem, promíchejte a pár minut restujte.
  • 6. Přidejte protlak, zbylé koření a přidejte vývar z masa (v množství podle toho, jak hustou omáčku chcete mít).
  • 7. Nechte omáčku 15 min provařit a poté vyjměte koření. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a skořicí.