Pomazánka z červené čočky

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočka na lednové tabuli nevěstí jen hodně peněz, ale také zdravější rok. Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny. Lehká pomazánka z červené čočky připomínající stále oblíbenější hummus je nejen zdravá, ale taky velmi chutná. Obsahuje navíc samé super ingredience, jako je zázvor, med nebo slunečnicová semínka. 

Ingredience

Ingredience

  • 100 g červené čočky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 1 lžička medu
  • 30 g másla
  • 50 ml bílého vína
  • cca 200 ml zeleninového vývaru
  • kousek zázvoru (2 cm)
  • ½ lžičky mleté uzené papriky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • sůl
  • pepř
  • lžíce zakysané smetany
  • snítka tymiánu
  • hrst slunečnicových semínek
  • pečivo k podávání
Obtížnost:
Čas přípravy: 25 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte zesklovatět šalotku.
  • 2. Přidejte rozdrcené stroužky česneku, ještě krátce opečte a poté přisypte čočku. Chvíli restujte a přidejte nastrouhaný zázvor a med.
  • 3. Chvíli restujte a přidejte nastrouhaný zázvor a med.
  • 4. Po chvilce vše podlijte vínem a míchejte, dokud se neodpaří alkohol. Vše zalijte vývarem, přidejte tymián, osolte a opepřete.
  • 5. Vše zalijte vývarem, přidejte tymián, osolte a opepřete.
  • 6. Vařte, dokud čočka nebude měkká, a v případě potřeby přidejte ještě trochu vývaru.
  • 7. Hotovou čočku dochuťte mletou paprikou a římským kmínem, vše dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.
  • 8. Pomazánku zjemněte zakysanou smetanou a podávejte s čerstvými lístky tymiánu a nasucho orestovanými semínky.
  • 9. TIP! Pokud máte rádi pikantní pomazánky, můžete ji dochutit čerstvým nebo sušeným chilli.
Vybrat kvalitní med není vůbec snadné, pokud ho nemáte přímo od zdroje. Vyzkoušejte med s označením Regionální potravina, třeba Med z včelařství M+M květový pastový, Český med z Podještědí, Skaličský med květový – lipový nebo Libavský med.