Perníčky

Jsou dobré, jsou sladké, jsou jako med. I kdybychom se zařekli, že letos už opravdu nepečeme, perníčky na naší sváteční tabuli nebo stromečku nesmí chybět. Voňavé, medové perníčky patří k vánoční klasice, bez které by to nebyly pravé české Vánoce. Ať už je pečete s kamarádkou, nebo s ratolestmi, které pečení perníčků přímo milují, vyzkoušejte recept s holandským kakaem, vanilkou, skořicí a zázvorem. Tuhle vůni si prostě zamilujete.

Ingredience

Ingredience

  • 380 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru

Na ozdobení

  • 1 bílek
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 20

Postup

  • 1. Do mísy nasypte mouku, cukr, kakao, sodu, perníkové koření, skořici a zázvor.
  • 2. Přidejte vejce, med, máslo a vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.
  • 3. Těsto zabalte do potravinové folie a přes noc uložte do lednice.
  • 4. Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na asi 4 mm silnou placku a vykrajujte vámi vybrané tvary.
  • 5. Pečte s dostatečnými rozestupy na plechu vyloženém pečicím papírem, na 180 °C dozlatova (asi 10 min).
  • 6. Vychladlé perníčky zdobte cukrovou polevou. Tu připravte tak, že vyšleháte všechny uvedené ingredience. Pokud by byla poleva moc hustá, přidejte více citronové šťávy, pokud by špatně držela pohromadě, můžete přidat více cukru.