Pečený pstruh s koprem a brambory

Ryba připravovaná na ohni je sice jedinečná, ale pokud k tomu nemá člověk ideální podmínky, nepohrdne ani tou pečenou z trouby. Záleží samozřejmě na její kvalitě i způsobu přípravy. Jestliže jste doposud váhali, jak na to, teď máte šanci zkusit si recept, který zvládne i kulinární začátečník. Na pstruhu si určitě pochutnáte. Řadí se mezi lososovité ryby, jež jsou čím dál tím více oblíbené. Jejich maso je bílé s tmavšími okraji a chuť příjemně jemná. A protože je třeba rybí maso trochu zvýraznit, podtrhnout jeho chuť, nechybí v našem receptu kopr, petržel a citron. 

Tip: Připravujete-li si doma rybu, zohledňujte, že je rybí maso většinou velmi jemné. Proto byste se měli vyvarovat časově náročných úprav nebo nepřiměřených teplot.


Ingredience

Ingredience

  • 2 ks pstruha
  • 300 g přílohových brambor
  • 2 svazky čerstvého kopru
  • 1 citron
  • 150 g másla
  • hrst hladkolisté petržele
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
Obtížnost:
Čas přípravy: 40 min.
Porcí: 2

Postup

  • 1. Ryby omyjte, osušte papírovou utěrkou a osolte a opepřete.
  • 2. Citron nakrájejte na kolečka a vložte ho do naříznutého pstruha spolu s očištěnými větvičkami kopru.
  • 3. Vrchní stranu ryby nařízněte párkrát křížem a pečte zakápnutou olivovým olejem na pečicím papíru v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut.
  • 4. Mezitím uvařte přílohové brambory.
  • 5. Rybu a brambory podávejte s rozpuštěným máslem a čerstvou, posekanou petrželovou natí.