Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst
Pečený květák
V našich končinách je velmi oblíbeným jídlem smažený květák v trojobalu s bramborem a tatarkou. Květák nebo také karfiol si ale jistě zaslouží i jemnější úpravu, která by nechala více vyniknout chuti této košťálové zeleniny, vyšlechtěné z divoké brukve zelné. Ve staročeských kuchařkách objevíte recepty, podle nichž se vařený květák podával přelitý máslem a posypaný strouhankou nebo sýrem. Vraťme se do dob našich babiček a upečme si květák trochu netradičně v celku!
Ingredience
Ingredience
- 1 květák
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 150 ml bílého jogurtu
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
30 min.
Porcí:
2
Postup
- 1. Květák nechte krátce povařit.
- 2. Smíchejte jogurt, hořčici, sušený česnek a vše osolte a opepřete.
- 3. Uvařený květák potřete směsí a dejte péct do trouby na 180 °C dozlatova
Náš pan karfiol je jedním z vítězů soutěže Regionální potravina 2017 v Ústeckém kraji. Na své rodinné farmě ho po generace pěstuje zkušený zemědělec Petr Tůma.
Další recepty
Rybí polévka
Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý…
přečíst