Pečené plněné brambory

Suroviny na přípravu tohoto jídla má doma standardně snad každý. Že i z mála lze skvěle uvařit, o tom vás přesvědčí tento recept. Plněné brambory pak můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu. Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C, označené modrou barvou.

Ingredience

  • 6 větších brambor (nebo více menších)
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g šunky
  • 150 g eidamu vcelku
  • 2 rajčata
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • olej
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 6

Postup

  • 1. Brambory vyskládejte na plech, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
  • 2. Pečte na 190 °C asi 40 minut nebo doměkka (dle velikosti brambor). Poté je nechte mírně vychladnout.
  • 3. Z brambor odřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Tu v misce smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a nasekanou šunkou. Osolte a opepřete.
  • 4. Do každé brambory vložte 1–2 plátky rajčat, naplňte ji směsí ze zakysané smetany a navrch nasypte nastrouhaný sýr.
  • 5. Takto naplněné brambory vyskládejte na plech, vraťte do trouby a pečte dozlatova.
  • 6. Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou.