Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
                                                
                                                
                                                    Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které…
                                                
                                                přečíst
                                            
                                        
                                    
                        Pečené kuřecí prso s bílým chřestem a holandskou omáčkou
Chřestová sezóna se pomalu rozjíždí, proto jsme tuto zeleninu zařadili do jednoho z receptů. Nejenže je vyhledávanou pochoutku gurmánů, ale také obsahuje mnoho důležitých látek pro náš organismus. Můžeme zmínit třeba betakaroten, který podporuje náš zrak, pokožku a také celkově naši imunitu, protože působí jako antioxidant. Neodolatelná klasika je kombinace chřestu s holandskou omáčkou. Zkoušeli jste ji někdy připravit? Může to být trochu alchymie, aby vám z ní nevznikla míchaná vajíčka, ale pokud máte dobrý postup, skvělý výsledek je zaručen. Přidejte ještě pečené kuřecí prso a máte rázem vydatný a zároveň dobře stravitelný oběd nebo večeři.
Tip: Kde sehnat hlavní suroviny, tedy kuřecí maso a chřest? Zkuste se poptat ve vašem městě a nejbližším okolí. Regionální producenti jsou pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní.
Ingredience
Ingredience
- 4 ks kuřecích prsou s kůží
 - 1 kg bílého chřestu
 - 100 g másla
 - 200 ml zeleninového vývaru
 - 200 ml bílého vína
 - 4 žloutky
 - cukr krupice, sůl, černý pepř, bobkový list, čerstvý tymián
 
Postup
- 1. Kuřecí prsa nasolíme a opepříme a necháme chvíli marinovat.
 - 2. Bílému chřestu ukrojíme zdřevnatělé konce cca 2 cm, poté ho dobře oloupeme. Hlavu chřestu neloupeme. Oloupaný chřest dáme do studené vody s citronem.
 - 3. Uděláme si várku pro chřest tím, že provaříme společně: vývar, ½ bílého vína, ½ másla, cukr, sůl, pepř, bobkový list a tymián. Poté do várky vložíme chřest a velmi pomalu vaříme pod pokličkou do měkka.
 - 4. Kuřecí prsa opečeme do zlatova a dopečeme v troubě 15 minut při 140 °C.
 - 5. Zbylé víno, sůl a pepř zavaříme na plotně. Víno přelejeme do větší misky a dáme do vodní lázně. Přidáme žloutky a na mírném plamenu mícháme metličkou cca 5 minut, nebo dokud omáčka nemá 60 °C.
 - 6. Nakonec pomalu přimícháme rozpuštěné máslo, které ovšem nesmí být horké.
 
                    Další recepty
                                            
                                                
                                                    Věnec s makovo-tvarohovou náplní babičky Naděždy
                                                
                                                
                                                    Věnec s makovo-tvarohovou náplní, který připravuje babička Naděžda, je tradiční sladké pečivo, které…
                                                
                                                přečíst