Pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix pražených semínek

Každý z nás má potřebu konzumovat maso úplně jinak. Jestliže patříte mezi lidi, kteří si pochutnají i na bezmasých pokrmech, nebo jste přímo vegetariáni, budete mít z tohoto receptu opravdu radost. Už napohled hraje jídlo lákavými svěžími barvami a úplně vybízí k ochutnání. Je totiž plný pečené dýně, sladkých brambor, mrkve, semínek, bylinek a také topinamburů, které možná znáte pod názvem „židovské brambory“. Jedná se de facto o druh slunečnice, jejíž hlíza je jedlá, a to jsou právě topinambury. Nechte si chutnat!

Ingredience

Ingredience

  • 300 g dýně Hokaido
  • 200 g sladkých brambor
  • 300 g topinambur
  • 200 g mrkve
  • 30 g přepuštěného másla
  • 50 g arašídového másla
  • tymián
  • slunečnicová semínka, dýňová semínka
  • sůl, pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. Zeleninu nakrájíme na větší kousky různých tvarů, dáme ji do pekáče a přidáme arašídové máslo. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přepuštěné máslo rovnoměrně rozdělíme, a nakonec na zeleninu položíme snítky tymiánu.
  • 2. Zeleninu trošku podlijeme vodou a přikryjeme alobalem a pečeme při 160 °C cca 40 minut. Poté zeleninu odklopíme a pečeme dalších 15 minut, aby se zelenina opekla do světle hněda.
  • 3. Semínka opražíme na sucho na pánvi a následně jimi posypeme pečenou zeleninu.